Moment de sărbătoare la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța

Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel este un moment deosebit pentru credincioșii constănțeni, Catedrala Arhiepiscopală cinstindu-și ocrotitorii în această zi. Ca în fiecare an, mii de oameni și-au plecat genunchii în rugăciune în fața altarului de vară unde a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a precizat Călin Gavrilaș.

„Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru si Pavel adună din tot orașul credincioși la Catedrală. Sfinții sărbătoriți astăzi sunt cei dintâi dintre apostoli, care în toată lumea au răspândit cuvântul lor, murind în aceeași zi, în 29 iunie anul 67 la Roma. Aceștia sunt fruntașii apostolilor. Această sărbătoare ne mobilizează pe toții să înțelegem că apostolia este trimisă de la Dumnezeu și, iată, ei au fost trimiși, iar acum ne cheamă pe noi. Chemarea Apostolilor către noi n-a încetat și nu va înceta niciodată”, a arătat în cuvântul său de învățătură ierarhul Tomisului.

Denumită de mulţi istorici o „via gentium” pentru acest miraj al întâlnirilor şi scurgerilor de popoare cu origini în legende, Dobrogea oferă cu prisosinţă un imens material documentar pe care arheologii îl identifica și îl localizează în timp pentru a putea reda o imagine cât mai cuprinzătoare a ceea ce a reprezentat pe plan istoric şi spiritual ținutul dintre Dunăre și Mare . În acest context încărcat de istorie și spiritualitate creștină, se înalță cu turlele spre cer Catedrala Arhiepiscopală a Tomisului.

Istoria Catedralei Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța începe în anul 1883, a început construcția. Planurile arhitectonice au aparținut renumitului arhitect Ion Mincu. Părintele Protosinghel Benedict Georgescu, ecleziarhul așezământului ne oferă mai multe detalii: „piatra de temelie a fost pusă de episcopul Iosif Gheorghian în anul 1883, iar sfințirea s-a săvârșit în 1895. Catedrala a servit până în 1923 ca biserică parohială. Din acest moment ea a avut rolul de Catedrală Episcopală pentru nou-înființata Episcopie a Constanței”.

Biserica are formă de treflă cu elemente arhitectonice eclesiastice, într-un ansamblu care scoate în evidenţă trei turle bine proporționate cu restul clădirii. Pridvorul susținut pe coloane de marmură cu capiteluri ornamentate în motive vegetale, arata de la prima întâlnire cu monumentul părțile laterale care se reproduc în interior şi deschid larg, cu ospitalitate, intrarea în Biserică. Interiorul e bogat în linii arhitectonice cu arcade ce susţin cupola centrală încadrată între ferestre mari lăsând totodată întreagă prestanţă Sfântului Altar, sub calota care încheie grandios o întreagă simetrie de firide etajate şi balcoane laterale. Acestea toate atrag admiraţia pentru proiectantul care le-a gândit şi pentru constructorii care le-au ridicat, dându-le un edificiu monumental care creează în interior o atmosferă proprie trăirii religioase.

În ziua de 3 august 1941 biserica a fost avariată de bombardamentul aerian, fiind distrusă partea de est a clădirii precum şi catapeteasma din interior lucrată în icoane emailate. Între anii 1946-1950 s-au executat lucrările exterioare pentru consolidarea turlei principale şi s-au montat din nou profilele care îi decorează exteriorul.

În această Catedrală se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului făcută în 1932 după vestita icoană ,, Prodromiţa” de la Schitul Prodromul din Sfântul Munte Athos- Grecia, păstrată trei ani în Schitul Durău-Neamţ, iar în 1935 adusă aici de către episcopul Gherontie Nicolau. De asemenea , aici sunt adăpostite şi se cinstesc moaştele Sfântului Ierarh Andrei Criteanul, ale Sf. M. Mc. Pantelimon, EpistetşiAstion de la Halmiris, Zotic , Atal, Camasie, şi Filip de la Niculiţelşi ale Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul, Auxentie, Stelian, RufimşiAnaretenton.

Comentarii Facebook


Știri recente