Moment aniversar în Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

Data de 6 iunie reprezintă un moment de bucurie duhovnicească pentru credincioșii Eparhiei Argeșului și Muscelului, pentru că a fost sărbătorită ziua de naștere a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.

Evenimentul a adunat în curtea Catedralei Arhiepiscopale clerici veniți din cele șase protopopiate ale Eparhiei, membrii din personalul Centrului Eparhial și foarte mulți credincioși.

În baldachinul din fața ctitoriei domnitorului sfânt Neagoe Vodă Basarab, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor format din 120 de preoți, după cum ne-a precizat Pr. Ciprian Necula.

Părintele profesor Radu Tascovici, decanul Facultății de Teologie Sfânta Muceniță Filoteia din Pitești, a prezentat în fața auditoriului cele mai importante aspecte din viața și activitatea Chiriarhului de la Argeș, amintind de perioada copilăriei, a intrării în monahism și de realizările deosebite din cei 28 de ani de arhierie.

Cei prezenți la acest eveniment deosebit au avut bucuria de a asculta cuvântul de învățătură rostit de Întâistătătorul Eparhiei Argeșului și Muscelului, care a mulțumit tuturor pentru bunăvoința de a fi martori la aniversarea împlinirii unei vîrste binecuvântate.

După oficierea Sfintei Liturghii soborul de preoți prezent a mers în procesiune spre Palatul Arhiepiscopal , locul unde Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a avut bucuria de a fi gazdă pentru toți cei care au venit să transmită Înaltpreasfinției Sale cele mai frumoase urări în această zi binecuvântată de Dumnezeu.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic s-a născut în Cracăul-Negru la 6 iunie 1944, din părinți ortodocși români: Elena si Haralambie, numindu-se din botez Constantin.

A studiat la Seminarul teologic din mănăstirea Neamț (1959-1964) și la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1964-1968).

A slujit ca preot în parohiile Tioltiur și Inău din Transilvania (1964-1971), s-a călugărit la mănăstirea Căldărușani în decembrie 1971, primind numele Calinic.

A îndeplinit ascultările de muzeograf și secretar al mănăstirii de metanie (1972-1974), apoi a fost transferat la mănăstirea Cernica (1974-1977).

A fost numit stareț al mănăstirii Sinaia (1977-1981), apoi al mănăstirii Cernica (1981-1985), arhiereu vicar al eparhiei Râmnicului și Argeșului, cu titlul Argeșeanul și cu reședința la mănăstirea Curtea de Argeș.

În această demnitate a fost hirotonit și instalat la 17 noiembrie 1985. La 12 februarie 1990 Sfântul Sinod a decis reînființarea Episcopiei Argeșului, cu jurisdicție peste județele Argeș și Teleorman.

Ca locțiitor de episcop, la 4 aprilie 1990, a fost numit arhiereul vicar Calinic Argatu Argeșeanul, ales episcop eparhiot în 27 septembrie 1990 și înscăunat la 18 noiembrie 1990.

Truda în propovăduirea Sfintei Evanghelii, pe tărâm cultural-misionar și administrativ, a făcut ca Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sub președinția Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel, să ridice, în anul 2009, Episcopia Argeșului și Muscelului la treapta de Arhiepiscopie, iar Prea Sfinția Sa să fie numit Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului.

Comentarii Facebook


Știri recente