Moaștele Sfântului Grigorie Dascălul, în Arhiepiscopia Râmnicului

După ce au fost purtate în pelerinaj timp de două zile la Mănăstirea „Dintr-un Lemn”, din comuna Frâncești, județul Vâlcea, moaștele Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, aduse de la Mănăstirea Căldărușani, au poposit duminică seara și la Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia. Evenimentul a fost încununat de oficierea Sfintei Liturghii.

Delegația care a însoțit racla cu moaștele Sfântului Ierarh Calinic, condusă de Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, și de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost întâmpinată la Centrul eparhial, sâmbătă, 20 aprilie, de către Înalt Preasfințitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Eparhiei Râmnicului, însoțiți de un numeros sobor de preoți, diaconi, monahi și monahii. Alături de alesul sobor, la acest eveniment au mai luat parte elevi seminariști, preoți și credincioși din oraș și din împrejurimi.

Mângâiere și folos duhovnicesc pentru credincioșii olteni

După primirea oficială, sfintele moaște au fost purtate în procesiune spre Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Nicolae”, unde au fost așezate la loc de cinste spre închinare, într-un baldachin special amenajat în fața sfântului lăcaș. Cu acest prilej, IPS Gherasim a rostit un cuvânt de bun venit adresat delegației care a însoțit sfintele moaște.

„Am așteptat cu emoție sfântă această mângâiere duhovnicească a Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul în eparhia noastră. Este un har deosebit pentru noi toți. Este o zi cu totul aparte. De aceea, toți cei care ați lăsat fratele sau casa și ați venit să vă rugați împreună cu noi, Bunul Dumnezeu să vă răsplătească și Sfântul Grigorie să vă păzească. Mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru că a binecuvântat pelerinajul cu racla moaștelor Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, mulțumim Înalt Preasfinției Voastre pentru inițiativa de mângâiere a fiilor duhovnicești din Eparhia Râmnicului, prin aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Grigorie, dar și ierarhilor, preoților, monahilor, monahiilor și credincioșilor participanți la aceste momente duhovnicești”, a spus IPS Părinte.

Totodată, IPS Părinte Mitropolit Irineu a subliniat faptul că prezența moaștelor Sfântului Grigorie în Oltenia se înscrie în preocupările de căpetenie ale Sfintei Biserici, de a aduce mângâiere și folos credincioșilor ei.

„Acest pelerinaj cu sfintele moaște ale Sfântului Grigorie Dascălul se înscrie în preocupările Bisericii noastre de a aduce cât mai aproape pe sfinți în viața credincioșilor și în locurile binecuvântate de Dumnezeu, ca toată lumea să poată să se împărtășească din lucrarea Duhului Sfânt care este în sfinți și în același timp și în Biserică”, a spus IPS Irineu.

Slujbele programate acestui mare eveniment au debutat la Catedrala arhiepiscopală cu rânduiala Privegherii, oficiată de către un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu PS Părinte Emilian Lovișteanul. Răspunsurile la strană au fost date de către grupul de psalți ai Catedralei arhiepiscopale și un grup de elevi de la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, condus de pr. prof. dr. Ion Gavrilă. La finalul Vecerniei cu Litie, PS Emilian a rostit un cuvânt de învățătură, în care a evidențiat dimensiunea adâncă a sfințeniei și paternitatea spirituală a vrednicului Mitropolit al Țării Românești, Sfântul Grigorie Dascălul. „Aducerea moaștelor Sfântului Grigorie Dascălul în eparhia noastră reprezintă o alăturare a sfinților ca prieteni ai lui Dumnezeu, a Sfântului Calinic, a Sfântului Antim, care au păstorit această eparhie, și iată a Sfântului Grigorie Dascălu, care a păstorit și el Țara Românească. Să nu uităm faptul că Mănăstirea Căldărușani, unde se găsesc moaștele Sfântului Grigorie Dascălu, a fost păstorită de IPS Gherasim vreme de 20 de ani ca stareț, între anii 1950 și 1970, și ne bucurăm că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a binecuvântat această aducere a moaștelor la Râmnic, ca semn al prețuirii pentru eparhia noastră și ca recunoaștere pentru prietenia pe care a avut-o Sfântul Ierarh Calinic, Episcopul Râmnicului, cu Sfântul Grigorie Dascălul”, a spus PS Emilian.

Sfântă Liturghie în sobor de arhierei

În duminica a V-a din Post, a Cuvioasei Maria Egipteanca, soborul de arhierei, preoți și diaconi a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnic, în prezența moaștelor Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul. Alături de IPS Părinte Irineu, de PS Părinte Varsanufie și de PS Părinte Emilian Lovișteanul a mai fost prezent și PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. La slujbă a luat parte și chiriarhul locului, IPS Părinte Gherasim.

În timpul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Irineu a hirotonit întru diacon pe tânărul Ionuț Pădureanu, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova, pentru Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Preajba, orașul Târgu Jiu, Protopopiatul Târgu Jiu Nord, județul Gorj.

La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a ținut un cuvânt de învățătură, în care a elogiat viața și activitatea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, și a evidențiat importanța pelerinajului cu sfintele moaște în viața credincioșilor ortodocși.

Moaștele Sfântului Grigorie Dascălul au rămas în catedrala din Râmnic până luni, 22 aprilie, în cursul dimineții, când delegația bucureșteană s-a îndreptat către Mănăstirea Căldărușani.

Comentarii Facebook


Știri recente