Mitropolitul Varșoviei la începutul Postului Mare: Unirea cu Hristos prin pocăință este calea ortodoxului modern în lupta cu răul

Mitropolitul Sava al Varșoviei a transmis o scrisoare pastorală la începutul Postului Mare 2021 în care subliniază că unirea cu Hristos prin pocăință reprezintă „calea ortodoxului modern în lupta cu răul”.

„Pentru creștinii ortodocși din vremurile noastre complexe și dificile, pline de dezamăgiri spirituale, ispite și limitări de tot felul, Postul Mare este de importanță duhovnicească majoră. Este un timp de rugăciuni speciale, de curățire și înfrânare. Acestea îi oferă omului un imbold în forma unei noi puteri de a se lupta cu ispitele vremurilor noastre”.

„Ideea principală a postului este să înalțe sufletul deasupra trupului, să inducă pocăință pentru păcate și angajamentul de a nu le mai săvârși din nou și de a privi la lumea din jurul nostru prin ochii unei persoane curățite spiritual”.

„O persoană sănătoasă din punct de vedere duhovnicesc vede realitatea din jur cu ochii sufletului și o evaluează în conștiința credinței și cu o inimă pură”.

Vorbind despre slăbiciunea și golul spiritual din lumea contemporană, Mitropolitul Sava afirmă că „unul dintre principalele motive este schimbarea catastrofală a locurilor valorilor; omul modern, în loc să slujească duhului, slujește trupul și poftele lui”.

Din acest motiv, „fărădelegea s-a înmulțit, iubirea s-a răcit”.

„Omul, după ce și-a pierdut capacitatea de a iubi, și-a pierdut forța interioară și a devenit o jucărie în mâinile patimilor sale și a tot felul de puteri rele care îl posedă”.

„Putem face față răului de astăzi doar cu ajutorul credinței înțelegătoare și cu ajutorul lui Hristos. Pentru a fi eficiente în noi, este nevoie ca în toate – în cele mari și în cele mici – să fim deplin credincioși lui Hristos și Bisericii”.

Preafericitul Părinte Sava încurajează credincioșii să postească întrucât „postul purifică duhul omului, restabilește puterea spirituală asupra neputințelor trupului”.

„Când ne unim cu Hristos prin pocăință, Hristos va fi cu noi și nicio putere rea nu ne poate vătăma. Aceasta este calea ortodoxului modern în lupta cu răul”.

În încheierea pastoralei sale, potrivit „practicii ortodoxe”, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Poloneze își cere iertare pentru sine și pentru întregul cler ortodox: „am păcătuit în cuvânt, în faptă, în gând și în trăire”. „Iertați-ne pe noi, păcătoșii”.

Foto credit: OrthPhoto.net / Jarek Charkiewicz

Urmăriți-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente