Mitropolitul Teofan și Episcopul Veniamin au resfințit o biserică veche de peste două secole

Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei și Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud au resfințit sâmbătă biserica Parohiei „Buna Vestire” din Piatra Neamț, monument istoric ctitorit în urmă cu 234 de ani.

Zidurile exterioare ale sfântului lăcaș au fost unse cu Sfântul și Marele Mir, iar, după înconjurarea bisericii, ierarhii au binecuvântat și pecetluit Sfânta Masă.

Slujba de Sfințire a fost urmată de Sfânta Liturghie, oficiată  pe un podium în aer liber.

„Foarte adesea, noi, cei care participăm la sfintele slujbe, suntem credincioși prin faptele noastre, mergem la biserică, însă sunt anumite momente când Îl negăm pe Domnul Hristos”, a spus Preasfințitul Părinte Veniamin în cuvântul de învățătură.

„Cum? Atunci când trăim într-o comunitate care este mai departe de Dumnezeu – în loc să-L aducem aproape de Domnul și să mărturisim adevărul, de multe ori ne dăm după ei, devenim ca lumea, în loc să facem lumea să fie ca Dumnezeu, după chipul lui Dumnezeu.”

„Foarte adesea facem o mărturisire îndoielnică sau parțială, nu mărturisim adevărul, și chiar ne rușinăm să spunem că suntem credincioși, ne rușinăm să spunem că postim, ne rușinăm că trebuie să facem faptele credinței”, a explicat Episcopul Basarabiei de Sud.

„Avem o atitudine îndoielnică, precum avea Sfântul Apostol Petru, de aceea să nu-l judecăm, să privim în ființa noastră și să încercăm să fim statornici ca ceilalți apostoli. Mărturisirea Sfântului Petru, că-L iubește pe Dumnezeu să o avem în inima noastră și să-L iubim pe Dumnezeu. Să răspundem chemării Lui atunci când El ne spune: Vino și urmează Mie!

Biserica, locul în care răspundem cu dragoste Domnului

La finalul Liturghiei, Părintele Mitropolit Teofan a continuat ideea Preasfințitului Părinte Veniamin, subliniind că Biserica rămâne „locul cel mai potrivit ca noi să răspundem Domnului Hristos: Doamne, Tu știi toate, tu știi că Te iubesc”.

„Sfântul Apostol Petru, într-un moment de rătăcire, s-a lepădat de Domnul. În foarte multe momente de rătăcire, prin păcatele săvârșite, și noi ne lepădăm de Domnul”, a continuat Înaltpreasfinția Sa.

„Dar, în biserică venind, prin Taina Pocăinței, Dumnezeu restabilește legătura noastră cu El, și noi, chiar dacă am păcătuit, primind întrebarea: Mă iubești tu pe Mine?, îndrăznim cu teamă, cu cutremur dar și cu dragoste să răspundem Domnului: Da, Doamne, Tu știi că Te iubesc!

„Biserica este locul în care puterea Sfântului și de viață Făcătorului Duh se arată în toată puterea Sa, prezența Duhului Sfânt este peste tot în lume, dar în mod special în Sfânta Biserică, acolo unde se săvârșește Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.”

Pentru eforturile depuse în reabilitarea ansamblului parohial, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei le-a acordat Părintelui Paroh Ioan Apreotesei și Părintelui Dumitru Pantalon, care a păstorit comunitatea din 1987, Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei”.

Mitropolitul Teofan și Episcopul Veniamin au resfințit sâmbătă, 22 iunie 2024, Biserica Buna Vestire din cartierul Dărmănești al orașului Piatra Neamț. Foto: Doxologia.ro / Flavius Popa

Cei care au ajutat parohia de-a lungul timpului au fost răsplătiți cu diferite ordine și distincții de vrednicie.

După Liturghie, au fost binecuvântate casa socială, capela mortuară, altarul de vară și clopotele restaurate.

O biserică veche de peste două secole

În anul 2010 au început lucrările de reabilitare și înfrumusețare a bisericii, în timpul păstoririi preotului Dumitru Pantalon. Acest proces a continuat în anul 2021, sub îndrumarea parohului Ioan Apreotesei.

Lucrările de reabilitare a ansamblului parohial au început în 2010 și au continuat în 2021. A fost consolidată fundația, au fost întărite zidurile, s-a schimbat acoperișul, a fost montată o instalație de încălzire, pictura a fost curățată, Sfânta Masă și Proscomidiarul au fost refăcute și s-a realizat icoana hramului în mozaic.

De asemenea, a fost reabilitată capela mortuară și s-au construit un altar de vară împodobit cu trei icoane în mozaic și un lumânărar.

Clopotnița a fost înzestrată cu un clopot de 337 de kg realizat în Maramureș. A mai fost restaurată casa socială și s-a amenajat și un oficiu parohial.

Biserica Buna Vestire din Piatra Neamț are 234 de ani vechime și a fost construită de un boier care a dat și numele cartierului în care se află: Dărmănești. Foto: Doxologia.ro / Flavius Popa

Biserica Parohiei „Buna Vestire” a fost capela Spătarului Iordachi Darie (Dărmănescu – de unde numele cartierului în care se află, Dărmănești). În peretele de sud al naosului se află o nișă boltită cu mormintele ctitorilor.

Biserica a fost construită în 1790, apoi refăcută și îmbunătățită de mai multe ori. Între anii 1991-1994 a fost construită o extindere și s-a realizat pictura interioară, biserica fiind binecuvântată în 2006 de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Foto credit: Doxologia.ro / Flavius Popa

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente