Mitropolitul Primat Calinic Miclescu omagiat de BNR

BNR lansează săptămâna viitoare în circuitul numismatic o monedă de argint cu chipul mitropolitului primat Calinic Miclescu.

Ierarhul omagiat de BNR a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat din 1875 până în 1886.

Moneda va fi lansată cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la înființarea Societății de Cultură Macedo – Română, al cărui preşedinte onorific a fost Mitropolitul Calinic Miclescu.

Aversul monedei prezintă Statuia ,,Lupa Capitolina” (Lupoaica), simbol al latinității, adoptat și de Societatea de Cultură Macedo – Română și un fragment din statutul societății; inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2019”.

Reversul monedei prezintă portretul și numele lui Calinic Miclescu, Mitropolit Primat și președinte onorific al Societății de Cultură Macedo – Română și portretul și numele lui V.A. Urechia, secretar, membri fondatori ai acesteia; inscripția în arc de cerc ,,SOCIETATEA DE CULTURA MACEDO-ROMANA” și anul înființării societății ,,1879”.

Tirajul pentru această emisiune este de 300 monede din argint, informează BNR.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Constanța, Dolj, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Foto credit: BNR

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente