Mitropolitul Petru a oferit distincţii celor care s-au implicat în restaurarea unor monumente creştine 

Mai multe persoane care s-au implicat în restaurarea unor monumente creştine din Republica Moldova au primit distincţii din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Petru. Ordinele au fost oferite de ierarh la reşedinţa mitropolitană din Chişinău „în semn de înaltă apreciere și prețuire pentru promovarea și susținerea Mitropoliei Basarabiei”.

Alexandru Cernei, Ghenadie Vaculovschi,  Vasile Munteanu, Mihail Andrieș,  Deli Ion, Veaceslav Jiglitchi, Adrian Ungureanu au primit la sfârşitul lunii iulie Ordinul Ștefan cel Mare și Sfânt, Gradul III.

Persoanele premiate, colaboratori sau membri ai Asociaţiei Monumentum, au avut un rol important în renovarea unor monumente din Republica Moldova.

„Pe parcursul ultimilor trei ani, au fost restabilite 3 busturi închinate Regelui Ferdinand I (Rezina, Varnița, Verejeni), Cimitirul eroilor de la Leova, 4 monumente închinate grănicerilor români căzuți pe Nistru în perioada interbelică, pe timp de pace (Olănești Mălăiești, Cosăuți și Rezina), cenotaful Generalului Stan Poetaș, monumentele eroilor români din Al Doilea Război Mondial de la Semeni, Pârjota și bustul primului președinte al Curții de Apel Chișinău – Vespasian Erbiceanu, cel care a declarat limba română – limbă oficială în instanțele de judecată basarabene în martie 1918”, a declarat pentru Basilica.ro avocatul Iulian Rusanovschi, membru fondator al Asociaţiei Monumentum.

Asociaţia a fost înființată în anul 2018 de un grup de intelectuali din Chișinău, având ca scop principal restabilirea monumentelor interbelice din stânga Prutului.

„Aduse la măreția lor de altădată au aprins în oameni speranța unui viitor mai bun și ne fac pe noi cei de astăzi să medităm asupra sacrificiilor eroilor neamului care au lăsat ca moștenire, prin sângele lor, credința ortodoxă, dragostea de patrie și iubirea până la moarte pentru aproapele și urmașii noștri. Dumnezeu revarsă Harul Său peste oameni ca ei să împlinescă voia Lui prin fapte de acest fel și răsplătește cu belșug pe cei care apără credința și nu dau uitării pe înaintașii noștri. Fiecare secundă sacrificată în acest scop nobil și fiecare bob de nisip pus la temelia acestor monumente vor fi trecute în Cartea Vieții”, a spus Mitropolitul Petru.

Anul acesta, asociaţia a început reconstruirea monumentului Izvor – General PION, monumentul ridicat în 1938 în cinstea eroilor căzuți la Mărășești.

Foto credit: Mitropolia Basarabiei

Comentarii Facebook


Știri recente