Mitropolitul Nicolae şi Arhiepiscopul Irineu au vizitat mai multe lăcaşuri de cult ortodoxe din Illinois

Aflat în Statele Unite ale Americii, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a vizitat luni, 2 iulie, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, mai multe mănăstiri şi biserici ortodoxe din statul Illinois.

Mănăstirea „Sfântul Sava” din Libertyville

Prima locație vizitată a fost Mănăstirea „Sfântul Sava” din Libertyville, care aparține de Biserica Ortodoxă Sârbă. În incinta acestui aşezământ monahal se găsesc moaștele Sfântului Mardarie, primul episcop al Bisericii Ortodoxe Sârbe din America de Nord și de Sud.

Cei doi ierarhi în faţa mănăstirii Sf. Sava. Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei

 

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe, în şedinţa sa de lucru din perioada 14-29 mai 2015, a hotărât trecerea Ierarhului Mardarie de Liberyville în rândul sfinţilor şi înscrierea sa în Sinaxarul Bisericii Ortodoxe.

Proclamarea locală a canonizării Sfântului Mardarie a avut loc în data de 16 iulie 2017. Slujba a fost oficiată de Patriarhul Serbiei la Mănăstirea din Libertyville (SUA).

Citeşte şi: Moaștele primului episcop sârb din America au fost descoperite intacte

Mănăstirea New Gracanica

În continuare, cei doi ierarhi au vizitat mănăstirea sârbească New Gracanica, Third Lake, Illinois.

Această impresionantă mănăstire, zidită pe pământ american, este o copie fidelă a mănăstirii omonime, din Kosovo.

În prezent, aşezământul monahal este sediul administrativ al Episcopiei Ortodoxe Sârbe a Americii Centrale și de Vest.

Construcția ansamblului monahal a început în anul 1977, lucrările fiind finalizate în 1984. Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei

Ușile au fost sculptate manual, având reprezentate 23 de mănăstiri din cuprinsul Serbiei. Pictura urmează stilul bizantin, marcat de culori bogate și scene religioase mari care acoperă pereții.

Mănăstirea „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Kenosha

Mai departe, itinerariul a continuat la Mănăstirea grecească „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Kenosha (Wisconsin), unde se află un fragment din moaștele acestui mare ierarh al Bisericii.

Așezământul monastic este unul dintre cele 17 mănăstiri ridicate pe teritoriul Statelor Unite ale Americii de Starețul Efrem Filotheitul, cunoscutul părinte și povățuitor duhovnicesc din Arizona.

O particularitate arhitecturală a acestui edificiu religios este faptul că pe lângă biserica centrală există două paraclise laterale, așezate în simetrie de o parte și de alta a bisericii mari.

Catedrala rusească din Chicago

Vizita s-a încheiat la Catedrala rusească „Acoperământul Maicii Domnului” din Chicago, construită în anul 1991 de emigranții ruși din Chicago și împrejurimi.

Lângă catedrală se află sediul Episcopiei Ortodoxe Ruse de Chicago și America Centrală, din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse din afara Rusiei (ROCOR).

Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei

Comentarii Facebook


Știri recente