SUA | Sute de credincioși au participat la proclamarea locală a canonizării Sfântului Mardarie. PF Irineu al Serbiei prezent la evenimentul istoric

Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei, a participat duminică, 16 iulie 2017, la proclamarea locală a canonizării Sfântului Mardarie. Slujba a fost oficiată la Mănăstirea Sfântul Sava din Libertyville (SUA), unde se află sfintele sale moaşte.

La eveniment, Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de IPS Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi.

Manifestările dedicate canonizării au debutat vineri, 13 iulie 2017, cu un simpozion despre Sfântul Mardarie. Evenimentul a avut loc la catedrala ortodoxă sârbă din Chicago. În data 15 iulie 2017 la Mănăstirea din Lake Villa, Illinois, un sobor de ierarhi a oficiat Sfânta Liturghie. Programul liturgic a continuat în cursul serii.

În ziua proclamării, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Patriarhul Serbiei în coliturghisire cu un sobor de ierarhi.


Sfântul Mardarie s-a născut din părinţi evlavioşi în satul Kornet, în Muntenegru, în data de 02 noiembrie 1889, fiind botezat în Biserica Sfântul Gheorghe din sat, primind la botez numele de Ioan (Ivan).Mama sa făcea parte din bine-cunoscuta familie Bozovici. Tânărul Ioan a fost trimis la studii mai întâi la Rijeka Crnojevica, apoi la Cetinje (Muntenegru) şi, în cele din urmă în Belgrad (Serbia).

Pe când studia în Belgrad, tânărul Ioan a intrat ca novice la Mănăstirea Studenica, unde a fost tuns în monahism după o scurtă perioadă, primind numele Mardarie. După ce a fost hirotonit ierodiacon, la hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe, tânărul Mardarie a fost trimis în Rusia, unde a petrecut 12 ani (1905-1917), continuându-şi studiile teologice.

În data de 01 decembrie 2015, Arhimandritul de atunci Mardarie a fost numit administrator al eparhiei ortodoxe sârbe din America şi Canada, cu sediul în Chicago. În acelaşi an, a achiziţionat un teren în Libertyville, Illinois, unde, mai târziu, a fost construită Mănăstirea Sfântul Sava.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe l-a ales ca primul episcop pentru nou înfiinţata Episcopie sârbă în America. Evenimentul a avut loc în data de 07 decembrie 1925. Hirotonia sa întru episcop a avut loc în Duminica Intrării Domnului în Ierusalim, în data de 25 aprilie 1926.

Moaștele primului episcop sârb din America au fost descoperite intacte – Basilica.ro

În urma exhumării din 5 mai 2017, odoarele Sfântului Mardarie (Uskokovic) au fost găsite intacte, notează Pr. Nikolaj Kostur, şeful subcomisiei pentru canonizarea acestui ierarh sârb. Osemintele Sfântului Mardarie au fost dezgropate cu binecuvântarea Episcopului Longhin de Noua Gracanica şi Midwest. Mormântul sfântului se află în Mănăstirea Sfântul Sava din Libertyville, Illinois (SUA).

De la acea dată, Sfântul Ierarh Mardarie, primul episcop al Bisericii Ortodoxe Sârbe din America de Nord şi de Sud, s-a nevoit să construiască biserici, să semene dragostea creştină, să răspândească pacea, să propovăduiască şi să mărturisească Evanghelia lui Hristos în eparhia încredinţată spre păstorire.

A păstorit ca episcop pentru aproape zece ani, săvârşindu-se cu pace în Domnul, în data de 12 decembrie 1935, în timp ce se afla în Spitalul din Ann Arbor, Michigan, redactându-şi ultima scrisoare pastorală către iubiţii săi credincioşi, cu prilejul sărbătorii Naşterii Domnului. Rămăşiţele pământeşti i-au fost aşezate în Mănăstirea Sfântul Sava din Libertyville.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe, în şedinţa sa de lucru din perioada 14-29 mai 2015, a hotărât trecerea Ierarhului Mardarie de Liberyville în rândul sfinţilor şi înscrierea sa în Sinaxarul Bisericii Ortodoxe.

Sursa: spc.rs

Comentarii Facebook


Știri recente

Săptămâna în imagini: 9 – 15 mai 2022

Legătura dintre biserică și sat, ca o împletire între viața laică și cea religioasă, a putut fi văzută atât în evenimentele organizate la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București în săptămâna precedentă, cât…