Mitropolitul Irineu: Ierusalimul ceresc în care a intrat Mântuitorul Hristos este prezent în lume prin Biserică

„Până la sfârșitul lumii, Ierusalimul ceresc în care a intrat Mântuitorul Hristos Cel răstignit și înviat este prezent în lume prin Biserică. Biserica Ortodoxă este cu adevărat icoana Ierusalimului ceresc”, a spus Mitropolitul Irineu duminică, la Mănăstirea Tuturor Sfinților din Craiova.

„Ca atare, Intrarea Mântuitorului în Ierusalim privește taina Bisericii, prin care noi intrăm, ca să ajungem în Casa Tatălui Ceresc”, a explicat Înaltpreasfinția Sa.

Afirmația a fost făcută în cuvântul de învățătură la sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim.

„Mântuitorul Hristos este cinstit încă și mai mult decât împărații, El este preamărit de mulțimile care se strânseseră în jurul Lui, este ovaționat, este lăudat ca un Stăpân al Slavei cerești”, a spus părintele mitropolit.

„Partea frumoasă a acestei sărbători este dublată și de tristețe. Sfântul Evanghelist Ioan deja a anunțat aceasta prin cuvintele: «cu șase zile înainte de Paști» (Ioan 12, 1). Aceste șase zile sunt cele mai grele din viața pământească a Mântuitorului, sunt zilele suferinței, zilele durerii, pe care Domnul nostru Iisus Hristos trebuia să le pătimească, să le sufere și apoi să învieze.”

Un Paști anticipat

„Deci intrarea în Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului Hristos reprezintă o perioadă de pregătire duhovnicească legată mai direct de Taina Crucii și a Învierii Domnului”, a continuat Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, care i-a îndemnat pe credincioși să se pregătească și ei duhovnicește în această perioadă.

„În ansamblul ei, Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim prevestește Răstignirea și Învierea Mântuitorului Hristos, fiind un Paști anticipat, o arvună a biruinței asupra morții.”

„Rugăm pe Atotputernicul Dumnezeu să ne poarte și pe noi spre Ierusalimul cel ceresc, în alaiul de bucurie al sfinților”, a încheiat Mitropolitul Olteniei.


Mănăstirea Tuturor Sfinților din Craiova este paraclis mitropolitan. Obștea este condusă de Maica Stavroforă Miriam Link, doctor în Teologie.

Biserica din lemn a mănăstirii conservă o pictură interioară deosebită și a fost ctitorită de monahul Daniil de la Mănăstirea Tismana în 1784, ca biserică în satul natal, Tălpășești, județul Gorj.

Foto: Mitropolia Olteniei

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente