Mitropolitul Iosif şi Episcopul Lucian au primit titlul de cetăţean de onoare al comunei Teregova

Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale şi Episcopul Lucian al Caransebeşului au primit duminică titlul de cetăţean de onoare al comunei Teregova din judeţul Caraş-Severin.

Distincţia le-a fost acordată de Consiliul Local din Teregova în cadrul evenimentului „Credință și recunoștință, mărturisire și comuniune”, organizat în colaborare cu Episcopia Caransebeşului.

Evenimentul, încadrat în Anul omagial 2021 în Patriarhia Română, a constat în reuniunea a aproximativ 100 de fii ai satului, plecați peste hotare, în Europa și America, care lucrează la cel mai înalt nivel în diferite domenii.

Întrunirea a început prin rugăciune cu Sfânta Liturghie oficiată de cei doi ierarhi, cu participarea reprezentanţilor autorităţilor locale şi judeţene şi a localnicilor.

Mulți dintre copiii care au venit la sfânta slujbă, dar și dintre adulți, au purtat portul tradiţional românesc.

Mitropolitul Iosif a spus că din această parte a Banatului de Munte sunt foarte mulți credincioși în țările Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale.

„M-am bucurat să descopăr fețe cunoscute pe care le-am întâlnit fie în țările Mitropoliei noastre, fie le-am văzut în buletinele de știri de la televiziunile române, oameni de știință, care au plecat departe de aceste locuri, dar prin multă cercetare, multă muncă, au reușit să se impună în cele mai variate domenii ale științelor medicale sau inginerești”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Preasfințitul Părinte Lucian i-a oferit IPS Iosif Ordinul Eparhial „Episcop Elie Miron Cristea”, ediția centenară pentru arhierei, o cruce pectorală și un engolpion.

„Am fost adunați în duh de rugăciune, venind cu credință în Dumnezeu ca să mărturisim un Domn, o credință și un botez și să aducem prinos de recunoștință tuturor fiiilor satului, care nu mai sunt printre noi, mai ales că în acest an este anul comemorativ al celor adormiți în Domnul. De asemenea, cu multă dragoste și prețuire i-am pomenit pe cei prezenți, fii ai acestui sat, care au venit de departe sau de aproape la acest eveniment unic în istoria Eparhiei Caransebeșului”.

„De aici din Teregova au răsărit multe personalități care au excelat în diferite discipline și profesii, făcând cinste și onoare satului Teregova și României”.

„Au venit teregoveni din occidentul Europei, dar și de peste Ocean și de aceea păstorul românilor din Europa Occidentală și Meridională a venit astăzi în Episcopia Caransebeșului, ca să-i binecuvinteze în Betleemul lor pe românii din Teregova stabiliți în țările occidentale”, a afirmat, la rândul său, PS Lucian.

Foto credit: Episcopia Caransebeşului

Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Comentarii Facebook


Știri recente