Mitropolitul Ioan Zizioulas de Pergam, în vârstă de 92 de ani, a trecut la Domnul

Mitropolitul Ioan Zizioulas de Pergam (Patriarhia Ecumenică) a trecut în veşnicie la vârsta de 92 de ani în urma unor probleme de sănătate, joi, 2 februarie, informează Orthodoxia News Agency.

Din cauza înrăutăţirii stării de sănătate, ierarhul era internat într-o clinică din Atena.

Date biografice

Mitropolitul Ioan Zizioulas de Pergam s-a născut pe data de 10 ianuarie 1931 la Kataphygion, Grecia.

A studiat mai întâi la Școala Teologică a Universității din Salonic timp de doi ani și apoi la Școala Teologică a Universității din Atena, pe care a absolvit-o în 1955.

După terminarea studiilor postuniversitare în străinătate, a finalizat o teză de doctorat la Școala Teologică a Universității din Atena.

A predat teologie dogmatică la Universitatea din Edinburgh și a fost profesor de teologie sistematică la Universitatea din Glasgow, precum și profesor de teologie dogmatică la Universitatea din Salonic.

A fost, de asemenea, profesor invitat al Universităților din Londra, Geneva și Gregorian din Roma, precum și profesor onorific al Școlii Teologice a Universității din Atena. A fost invitat să țină prelegeri la multe universități străine. El a participat la multe conferințe științifice la nivel internațional și a reprezentat timp de mulți ani Patriarhia Ecumenică în instituţii ecleziastice internaționale.

A fost membru al Comitetului Central și al Comitetului Credință și Ordine al Consiliului Mondial al Bisericilor, precum și Co-Președintele Ortodox al Comitetului Internațional al Dialogului Teologic Oficial Ortodox-Anglican și al Comitetului similar al Dialogului Teologic dintre ortodocși și romano-catolici și a prezidat a patra și a cincea conferințe panortodoxe ale preconsiliului de la Chambésy, Geneva.

Autor a numeroase studii științifice în multe limbi, a fost onorat cu distincții academice.

În 1986 a fost ales, de Patriarhia Ecumenică, Mitropolit titular de Pergam.

Foto credit: Orthodoxia News Agency

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente