Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, este comemorat zilele acestea în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, cu ocazia împlinii a 400 de ani de la nașterea sa.
Printre manifestări se numără un simpozion internațional dedicat vieții și activității Sfântului Ierarh Dosoftei.
Evenimentul își propune să scoată în evidență „gândirea teologică a eruditului ierarh, vasta sa cultură, precum și contribuția sa la cultivarea și promovarea limbii române”, au transmis reprezentanții eparhiei.
Manifestările au debutat joi cu o slujbă de Te Deum, oficiată în Paraclisul Seminarului Teologic Ortodox din Suceava de către Episcopul vicar Damaschin Dorneanul al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Sesiune de deschidere a simpozionului, organizat cu sprijinul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, a avut loc în Sala de festivități „Mitropolitul Vladimir de Repta” a Centrului Cultural-Educativ-Filantropic „Sfântul Ierarh Dosoftei”.
Cuvântul de deschidere i-a aparținut pr. Ciprian Constantin Blaga, consilier al Sectorului cultural al eparhiei, care a reliefat importanța Sfântului Ierarh Dosoftei pentru cultura românească și necesitatea cinstirii înaintașilor.
Poporul român, a spus clericul, „a cinstit mereu personalitățile care au contribuit semnificativ la dezvoltarea culturii românești și a limbii naționale”.
Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a transmis un mesaj inaugural, în care a subliniat considerentele luate la canonizarea Sfântului Ierarh Dosoftei.
În continuare, au fost lansate cinci volume dedicate evenimentului. Lista completă a publicațiilor poate fi vizualizată aici.
Manifestarea a reunit istorici și specialiști, printre care: cercetătorul Iosif Camară, scriitorul Lucian Vasiliu, profesorul Gheorghe Onișoru, pr. profesor Vasile Nechita și arhidiaconul lector Vasile Demciuc.
Sesiunea de deschidere s-a încheiat cu deschiderea vernisajului intitulat „Moștenirea culturală a Sfântului Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei”, care prezintă pasaje din opera sfântului ierarh.
Lucrările simpozionului au continuat vineri cu două sesiuni de comunicări științifice, moderate de arhid. Vasile Demciuc și de pr. Vasile Nichita.
Manifestările dedicate împlinirii a 400 de ani de la nașterea Sfântului Ierarh Dosoftei se vor încheia duminică, 20 octombrie, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.
Mitropolitul Dosoftei al Moldovei
Considerat primul poet român, prin publicarea Psaltirii în versuri în anul 1673, Sfântul Ierarh Dosoftei s-a născut în data de 26 octombrie 1624 și este recunoscut ca unul dintre cei mai de seamă cărturari ai istoriei României.
În anul 1658 a fost ales Episcop de Huşi, iar în 1660 a fost ales Episcop de Roman, urmând ca în anul 1671 să fie numit întâistătător al Bisericii din Moldova.
Sfântul Ierarh Dosoftei a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 2005, fiind sărbătorit anual în data de 13 decembrie.
Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților