Mitropolitul Clujului l-a instalat pe Arhim. Iustin Miron în funcția de stareț al Mănăstirii Nicula

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat duminică Sfânta Liturghie la mănăstirea clujeană Nicula, prilej cu care l-a instalat stareț pe Arhim. Iustin Miron, fondatorul Mănăstirii Oașa din jud. Alba.

Din sobor au făcut parte părinți de la Centrul Eparhial din Cluj-Napoca, stareți din eparhie, părinții din Mănăstirea Nicula.

La slujbă și ceremonia de instalare au participat acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, oficialități județene și locale, precum și numeroși credincioși, între care mulți tineri.

Mitropolitul Andrei a vorbit în cuvântul de învățătură despre indiferentismul religios: „Evanghelia de astăzi ne problematizează și ne face să ne gândim serios la viața spirituală”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Vocația monahală după căderea comunismului

„Ne aducem aminte că, în 1990, când a căzut comunismul, tinerii care nu făcuseră Religie la școală, în Timișoara și în București, îngenuncheau pe stradă, ziceau Tatăl nostru și cântau Cu noi este Dumnezeu.”

„Vocațiile monahale au fost multe. Pe vremea aceea eram în Eparhia de Alba Iulia. Numai acolo s-au făcut 30 de mănăstiri noi. Părintele stareț Iustin este unul dintre călugării care au intrat atunci în mănăstire, la câțiva ani după căderea comunismului”, a spus Mitropolitul Clujului.

În prezent, indiferentismul cuprinde o lume întreagă, iar vocațiile monahale s-au împuținat, a constatat Înaltpreasfinția Sa.

Să nu fim indiferenți din punct de vedere religios

Mitropolitul Andrei al Clujului a vorbit despre indiferentismul religios duminică, 29 decembrie 2024, la Mănăstirea Nicula, jud. Cluj. Foto: Mitropolia Clujului / Darius Echim

„Învățăm din Evanghelia de astăzi că nu trebuie să fim indiferenți, să nu-L alungăm și să nu-L hărțuim pe Domnul Hristos, ci dimpotrivă, să-L îmbrățișăm cu drag, să mergem la biserică duminica cu drag, să citim Scripturile cu drag, să ne spovedim măcar în cele patru posturi peste an, ori de câte ori ne spune sufletul, dar măcar în cele patru posturi, să facem milostenie cu cei din jurul nostru, cu alte cuvinte să fim buni.”

Liturghia a fost urmată de ceremonia de instalare a noului stareț, Arhim. Iustin Miron.

După rugăciunile rânduite, noul stareț al Mănăstirii Nicula i-a mulțumit părintelui mitropolit pentru purtarea de grijă, credincioșilor și oficialilor pentru prezență, precum și Președintelui Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, despre care a spus că este atașat de Mănăstirea  Nicula.

Noul stareț de la Nicula, mesaj pentru tineri

Mitropolitul Andrei l-a instalat stareț al Mănăstirii Nicula pe Arhim. Iustin Miron duminică, 29 decembrie 2024. Foto: Mitropolia Clujului / Darius Echim

Părintele Stareț le-a transmis un mesaj special de mulțumire și tinerilor din toată țara care au participat la ceremonie și au cântat la strană: „Le mulțumim pentru prezență și vom face treabă bună împreună și de acum încolo”.

Arhim. Iustin Miron este originar din Găbud, județul Alba, și este de profesie inginer electronist. În perioada studenției a fost președintele ASCOR Timișoara și l-a avut ca duhovnic pe Părintele Teofil Părăian de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, județul Brașov.

A studiat Teologia la facultățile din Timișoara și Alba Iulia și a fondat Mănăstirea Oașa, pe care a condus-o ca stareț până în 2017.

Foto credit: Mitropolia Clujului / Darius Echim


Știri recente