Mitropolitul Clujului a slujit în localitatea natală a Sfântului Pahomie

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei a slujit duminică la Gledin, în biserica din localitatea natală a Sfântului Ierarh Pahomie, informează Mitropolia Clujului.

Lăcaşul de cult şi-a sărbătorit hramul închinat sfântului român canonizat acum 12 ani şi sărbătorit în fiecare an în data de 14 aprilie.

Predica ierarhului

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a vorbit despre importanța smereniei în viața creștinului, afirmând faptul că „smerenia ne înalță și ne ajută să ne găsim locul nostru”.

În continuare, Ierarhul a evocat cele două mari personalități duhovnicești pomenite duminică în Biserica Ortodoxă, evidenţiind atitudinea smerită a Sf. Ierarh Pahomie de la Gledin și pocăința sinceră a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca.

Distincţii

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Șieu, dirijat de Vasile Zbâncă.

Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, Părintele Mitropolit Andrei i-a acordat părintelui paroh Ioan Titieni „Crucea Arhiepiscopală”.

La sărbătoarea localității au fost prezenți fiii satului, alături de numeroși localnici și tineri îmbrăcați în straie populare, oficialități locale, județene și centrale.

De asemenea, la slujbă a fost prezentă o delegație din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, condusă de arhim. Andrei Ioniță, eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Roman, care, la final, a transmis cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim.

Sfântul Pahomie

Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului, s-a născut în satul Gledin, comuna Monor, în anul 1674.

A intrat de tânăr ca frate la Mănăstirea Neamţ, apoi l-a cunoscut la Lavra Pecerska pe Sfântul Dimitrie al Rostovului, căruia i-a devenit ucenic.

A păstorit Episcopia Romanului în perioada 1704 – 1714.

Întors la Lavra Pecerska, a murit în 14 aprilie 1724, după ce a îmbrăcat marea schimă.

A fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română la data de 14 aprilie 2007, la propunerea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu.

Foto credit: Mitropolia Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente