Mitropolitul Clujului a sfințit biserica mănăstirii pe care a înființat-o în satul natal

Mitropolitul Clujului și Episcopul Covasnei și Harghitei au sfințit duminică biserica Mănăstirii „Sfânta Maria Magdalena” din Oarța de Sus, satul natal al Părintelui Mitropolit Andrei.

Sfințirea a fost urmată de Sfânta Liturghie, oficiată la Altarul de vară al așezământului monahal. La slujbă a asistat și Preasfințitul Părinte Episcop emerit Vasile Flueraș.

Mitropolitul Clujului a hirotonit întru ieromonah pe ierodiaconul Nicolae Bădescu, viețuitor al mănăstirii și l-a ridicat la rangul de protosinghel pe Ieromonahul Pimen Vasile, starețul Mănăstirii „Maria Magdalena”.

„Legătura mea de suflet cu acest loc este una deosebită”, a spus Mitropolitul Andrei, fiu al satului Oarța de Sus. „Cei de seama mea își aduc aminte cu drag că veneam aici cu vitele pe pășunea noastră, și acum este sfânta mănăstire, la care venim să ne mângâiem sufletește și să ne întărim în credință.”

Ierarhul a decernat Arhimandritului Casian Ioana, Starețul Mănăstirii Râșca Transilvană, Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici, în semn de mulțumire pentru implicarea în edificarea bisericii.

Au primit distincții și binefăcătorii mireni, printre care primarii comunelor Oarța de Jos și Bicaz.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal al Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala Baia Mare, dirijat de Oana Lenghel.

Mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena” din Oarța de Sus este la granița a trei județe: Maramureș, Satu Mare și Sălaj. A fost înființată în 2012, la inițiativa Părintelui Mitropolit Andrei, fiu al satului.

Oarța de Sus, satul natal al Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, este o localitate atestată documentar din anul 1391.

Foto credit: Mitropolia Clujului / Darius Echim

Comentarii Facebook


Știri recente