Mitropolitul Basarabiei spune că „Înmulțirea pâinilor” arată cum administrează slujitorii Bisericii cele sfinte

Vorbind despre „Înmulțirea Pâinilor” (Matei 14:14-22), Mitropolitul Petru a semnalat că prin această minune Mântuitorul arată cum administrează cele sfinte slujitorii Bisericii.

În predica rostită duminică, 2 iulie, la Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie”, din raionul Ungheni, satul Cornești, ierarhul a semnalat că atunci când Hristos i-a trimis pe ucenici să împartă pâinile și peștii îi pregătea, ca după primirea Duhului Sfânt, să ofere Trupul și Sângele Său euharistic mulțimilor, ca mâncare a vieții veșnice.

„Hristos nu a dat pâinile direct mulțimilor, ci prin intermediul Apostolilor ca să-i arate iconomi ai tainelor lui Dumnezeu (I Corinteni 4,1). Iar după ce poporul s-a săturat, au strâns douăsprezece coșuri de firimituri ca să nu se piardă nimic (Ioan 6,12) arătând că nu trebuie să fim risipitori cu cele sfinte. Aici se arată atenția sporită pe care o au slujitorii, sfintelor altare, cu cele sfinte”.

Mitropolitul Basarabiei a spus că pâinile și peștii înmulțite în mod minunat s-au epuizat până la urmă și oamenii au flămânzit din nou, însă Trupul lui Hristos aduce viața veșnică: „Eu sunt pâinea vieţii. Părinţii voştri au mâncat mană în pustie şi au murit. Pâinea care se coboară din cer este aceea din care, dacă mănâncă cineva, nu moare. Eu sunt pâinea cea vie, care s-a pogorât din cer. Cine mănâncă din pâinea aceasta viu va fi în veci. Iar pâinea pe care Eu o voi da pentru viaţa lumii este trupul Meu”. (Ioan 6:48-51).

„Cele cinci pâini se aseamănă celor cinci prescuri, iar cei doi pești, ca simbol al vieții, sunt vinul și apa, necesare Sfintei Euharistii, hrănesc și satură sufletul numai în Biserica lui Hristos”, a concluzionat IPS Petru.

Părintele Mitropolit a slujit la mănăstirea din Cornești cu prilejul hramului – sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie, care, în Mitropolia Basarabiei este serbată, conform calendarului nerevizuit, în data de 02 august.

La întoarcerea spre Chișinău, Înaltpreasfințitul Părinte Petru a vizitat Biserica „Sfinții Ierarhi Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail și Luca al Crimeii” din localitatea Elizavetovca. Mitropolitul s-a interesat de stadiul lucrărilor la biserică demarate pe data de 13 noiembrie 2019.

Biserica „Sfinții Ierarhi Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail și Luca al Crimeii” din localitatea Elizavetovca. Foto credit: Mitropolia Basarabiei

Vezi mai multe detalii pe site-ul oficial al Mitropoliei Basarabiei.

Foto credit: Mitropolia Basarabiei


Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente