Mitropolitul Basarabiei cere Guvernului revizuirea hotărârii de a suspenda slujbele în biserici

„Apreciem măsurile de siguranță care s-au luat, dar considerăm că în privința participării credincioșilor la sfintele slujbe se impune revizuirea acestei hotărâri”, a transmis Mitropolitul Petru al Basarabiei într-o scrisoare deschisă adresată premierului Republicii Moldova, Ion Chicu.

Vineri, 13 martie 2020, Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a Republicii Moldova a decis suspendarea activităților cu caracter religios timp de două săptămâni. Mitropolia Basarabiei nu a fost consultată în luarea acestei decizii.

„Pentru pacea socială, păstrarea unui climat de pace și stabilitate, în aceste momente de încercare, considerăm că este necesară consultarea tuturor factorilor de decizie, inclusiv a reprezentanților celor două mitropolii ortodoxe din R. Moldova, dar și a reprezentanților celorlalte culte”, transmite IPS Petru.

„Urmare apariției în public a hotărârii menționate, foarte mulți credincioși și-au arătat mâhnirea și întristarea față de măsura luată, prin care sunt privați de dreptul de a participa la cultul divin public în biserici (Sfânta Liturghie) așa cum se întâmplă și în alte țări în spațiile afectate de Covid – 19 (ex. România)”, spune ierarhul.

Înaltpreasfinția Sa arată că Mitropolia Basarabiei a transmis clericilor și credincioșilor măsurile necesare pentru prevenirea îmbolnăvirii cu noul virus, dar sesizează: „suntem îngrijorați de reacțiile credincioșilor și efectele negative în viața comunităților, întrucât Sfânta Liturghie este în centrul vieții creștine”.

Mitropolitul Petru subliniază că „nicio lege omenească nu poate întrerupe continuitatea Sfintei Liturghii – izvor dătător de viață și nicidecum sursă de contaminare și infectare”.

Vezi scrisoarea integrală pe site-ul oficial al Mitropoliei Basarabiei.


„Pe o perioadă de 2 săptămâni vor fi suspendate toate activităţile cu caracter religios. Categoria cea mai de risc sunt persoanele în etate, anume persoanele vârstnice participă în mod special la aceste servicii divine”, a precizat Ion Chicu potrivit TVR Moldova.

Potrivit premierului Chicu, serviciile divine din biserici vor fi oficiate în lipsa enoriaşilor şi vor fi transmise în direct de televiziunea publică.

Guvernul a instituit Cod Roșu pe întreg teritoriul Republicii Moldova şi a adoptat o serie de măsuri obligatorii pentru a preveni răspândirii noului coronavirus. Toate zborurile din şi spre Europa vor fi anulate începând cu 16 martie, ora 00:00. Muzeele, teatrele, cinematografele, sălile de fitness şi alte spatii de agrement vor fi închise până în data de 1 aprilie.

Autorităţile îşi propun să închidă şi mai multe puncte terestre de control la frontieră.

Pe teritoriul Republicii Moldova există opt cazuri confirmate de coronavirus, iar alte 46 de persoane sunt suspectate de această infecţie.

Foto credit: Mitropolia Basarabiei

Comentarii Facebook


Știri recente