Mitropolitul Basarabiei a slujit de Izvorul Tămăduirii în Chişinău

Mitropolitul Basarabiei

Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor a slujit de Izvorul Tămăduirii în parohia  Sfinţii Trei Ierarhi din oraşul Chişinău, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Cu acest prilej, în semn de apreciere pentru activitatea bisericească desfăşurată, preotului Ioan Banari, slujitor al parohiei și inspector bisericesc al Mitropoliei Basarabiei, i-a fost acordat o distincţie eclesială.

Cu binecuvântarea IPS Petru, părintele paroh Anatolie Goncear a rostit cuvântul omiletic, cu referire la însemnătatea praznicului Izvorul Tămăduirii. Părintele a spus despre Maica Domnului că este „un Izvor de Tamaduiri nesfârșit”.

După Sfânta Liturghie, ierarhul a oficiat slujba Agheasmei Mici la fântâna din curtea bisericii precedată de tradiţionala procesiune în jurul sfântul locaş.

La final, ÎPS Petru a adresat un cuvânt de felicitare tuturor celor prezenți și a mulţumit părintelui paroh pentru tot efortul pe care îl depune în edificarea sfântului lăcaș.

Slujba de sfinţire a apei

Agheasma sau Sfințirea apei este slujba cel mai des săvârșită în viața creștinului. Cuvântul agheasmă desemnează atât apa sfințită, cât și slujba de Sfințire a ei. Agheasma este: mare și mică.

Agheasma mare se săvârșește o singură dată pe an, la Bobotează; iar cea mică, în foarte multe și diverse împrejurări. Agheasma mică se mai numește sfeștanie, de la cuvântul slavon care înseamnă luminare; denumirea provine tocmai de la sfințirea săvârșită la Bobotează, sărbătoare numită și Ziua luminilor sau a luminării.

Comentarii Facebook


Știri recente