Mitropolitul Banatului colindat de credincioși ai comunităţii ucrainene din Timișoara

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a primit colindători luni, 9 ianuarie 2017, la Reședința Mitropolitană. Vestea cea bună a Nașterii Domnului a fost transmisă prin colinde ortodoxe ucrainiene, interpretate de un grup de creștini din cadrul Parohiei Ortodoxe Ucrainiene din Timișoara.

Printre membrii grupului de colindători s-au aflat copii, preoți, credincioși, precum și Gheorghe Hleba, președintele Uniunii Ucrainienilor din România – Filiala Timiș, informează site-ul oficial al Mitropoliei Banatului.

În cuvântul rostit, părintele Cristian Popovici, parohul Bisericii Ortodoxe Ucrainiene Adormirea Maicii Domnului din Timişoara, a evidențiat grija pe care o are Mitropolitul Ioan pentru ucrainenii care locuiesc în acest oraș.

Am venit la Centrul eparhial din Timișoara atât pentru a-l colinda pe Întâistătătorul Mitropoliei Banatului, cât și pentru a arăta că în comunitatea ucrainiană din Timișoara se păstrează tradițiile și obiceiurile de Crăciun. Totodată, am adus vestea cea bună a Nașterii Domnului în semn de recunoștință pentru tot ceea ce Înaltpreasfinția Sa a făcut și va face pentru această comunitate, a spus părintele Cristian Popovici.

După seria de colinde interpretate atât în limba ucrainiană, cât și în limba română, Gheorghe Hleba i-a înmânat Înaltpreasfinției Sale, din partea comunității, două DVD-uri cu cele mai importante momente din viața ucrainienilor din Județul Timiș.

În continuare, Părintele Mitropolit Ioan i-a felicitat și le-a urat sărbători cu pace și bucurie. La final, toți colindătorii au primit din partea Mitropolitului Banatului pachete cu daruri.

***

Credincioşii ucraineni din Timişoara aparţin de Vicariatul Ortodox Ucrainean din România, care din anul 1990 este organizat cu binecuvântarea şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, având menirea de a coordona viaţa spirituală a credincioşilor ucraineni din România. Din punct de vedere canonic, credincioșii ucrainieni din întreaga țară sunt sub ascultarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Comunitatea parohială Adormirea Maicii Domnului din Timişoara a fost înfiinţată în 10 decembrie 2001 şi numără în prezent peste 100 de familii. Începând din toamna anului 2005, credincioşii ucraineni participă la slujbele religioase, oficiate de părintele paroh Cristian Popovici, într-o biserică de lemn, ridicată cu binecuvântarea Mitropolitului Nicolae Corneanu. Din nevoi pastorale, la 29 aprilie 2010 s-a început zidirea unei noi biserici, mai mari, din cărămidă și cu clopotniță în fața bisericii, care respectă stilul arhitectural slav.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…