Mitropolitul Ardealului și Ministrul Muncii au discutat despre inițiative în domeniul asistenței sociale

Mitropolitul Laurențiu al Ardealului a primit-o marți, la reședința mitropolitană, pe Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, aflată în vizită de lucru la Sibiu. Cei doi au discutat teme legate de asistența socială, informează reprezentanții ministerului pe pagina de Facebook a instituției.

Mitropolitul Ardealului a apreciat modificările legislative în domeniu și a afirmat că sectorul social, în care Biserica are un rol determinant, trebuie consolidat prin efortul întregii comunități.

Ministrul Simona Bucura-Oprescu a indicat posibilitățile de finanțare care pot fi accesate prin intermediul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale în urma reformei legislative a asistenței sociale adoptată recent de Parlament.

Un principiu de bază din noua lege este că finanțarea urmează beneficiarii, a subliniat ministrul.

„Pe lângă acest proces amplu de reformă în domeniul social, mai avem un program național pentru sprijinirea a 2.000 de comunități rurale fără acces sau cu acces redus la servicii sociale”, a adăugat ministrul.

„Și aici vorbim de servicii comunitare integrate: îngrijitori pentru persoane vârstnice, asistenți sociali, asistenți medicali, mediatori școlari, dezvoltarea și dotarea centrelor comunitare integrate, sprijinirea formării profesionale continue a asistenților sociali din comunitățile rurale, investiții de infrastructură și servicii integrate.”

„Noi finanțăm construcția de centre pentru vârstnici sau persoane cu dizabilități, vorbim de 30 de centre, deci există posibilitatea să vă ajutăm”, a continuat Simona Bucura-Oprescu.

„Tot prin acest program, POIDS, finanțăm masa caldă pentru copii și burse pentru copiii din familiile sărace, pentru că nu ajunge doar să schimbi legea, trebuie să asiguri și mijloacele necesare pentru ca viața acestor oameni să fie mai bună.”

Arhiepiscopia Sibiului a dezvoltat în județ proiecte sociale care sunt modele de bună practică: o cantină socială susținută de preoții din parohii, un cămin pentru vârstnici și două grădinițe.
Sibiul este și un model de incluziune, în oraș existând o biserică destinată persoanelor cu deficiențe de auz.

Anul trecut, Patriarhia Română și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale au încheiat un protocol de cooperare, în vederea intensificării cooperării în domeniul social, atât în ceea ce privește îngrijirea de lungă durată, cât și celelalte programe și proiecte sociale care vizează categoriile sociale dezavantajate.

Foto credit: Ministerul Muncii și Solidarității Sociale

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente