Mitropolitul Ardealului i-a comemorat pe cei mai importanți cântăreți bisericești transilvani

Mitropolitul Laurențiu i-a pomenit marți, la slujba Parastasului, pe părintele profesor Dimitrie Cunţan şi pe cântăreţul Procopie Picu Pătruț, figuri emblematice ale cântării bisericești din Transilvania. Slujba a fost urmată de un Trisaghion la mormintele celor doi și de conferința „Icoane ale cântării bisericești din Ardeal”.

Slujba de pomenire a fost oficiată la Biserica „Înălţarea Domnului” din Săliște, unde părintelui mitropolit i s-au alăturat în slujire părintele profesor Constantin Necula, părintele lector Dan Alexandru Streza, părintele lector Emanuel Tăvală, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, și părintele Petru Toader Damian, protopop de Săliște.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Facultății de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu, condus de părintele lector Sorin Vasile Dobre.

Mitropolitul Ardealului i-a pomenit pe doi cântăreți bisericești transilvani, părintele profesor Dimitrie Cunţan şi pe Procopie Picu Pătruț marți, 14 noiembrie 2023, la Săliște. Foto: Costin Chesnoiu

Au participat preoții din Protopopiatul Săliște, Horaţiu Dumitru Răcuciu, primarul orașului Săliște, Valentin Dumitru Ivan, primarul comunei Sadu, președinte al Asociației Comunelor din România, și cadre didactice.

Conferința s-a desfășurat în Sala festivă a Liceului „Ioan Lupaș din Sălişte” și a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurenţiu.

Părintele profesor Constantin Necula și Protopopul de Săliște au fost printre cei care i s-au alăturat ierarhului în rugăciune pentru sufletele celor doi cântăreți bisericești marți, 14 noiembrie 2023. Foto: Costin Chesnoiu

În cadrul conferinței, un cuvânt de bun-venit a fost rostit de către primarul orașului Săliște, domnul Horațiu-Dumitru Răcuciu, prin care a mulțumit celor prezenți pentru efortul depus în organizarea acestui eveniment academic și cu implicații profunde pentru capitala Mărginimii.

Tradiția muzicii bizantine în Ardeal

„A fost absolut firesc să organizăm astăzi această comemorare a unor oameni care au lăsat urme adânci în tezaurul religios”, a spus primarul din Săliște.

„Vă adresez tuturor mulțumirea că sunteți astăzi alături de noi și mulțumesc Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu pentru că a dat binecuvântarea să organizăm acest eveniment, precum și celor care ne-au stat alături în efortul organizatoric.”

Conferința „Icoane ale cântării Bisericești din Ardeal” a fost dedicată părintelui profesor Dimitrie Cunţan şi lui Procopie Picu Pătruț marți, 14 noiembrie 2023, la Săliște. Foto: Costin Chesnoiu

Directorul Liceului „Ioan Lupaș”, prof. Marius Boromiz, a subliniat că, în urmă cu exact 120 de ani, în data de 14 noiembrie 1903, era sfințită sala de festivități a liceului, în prezența Mitropolitului Ioan Mețianu al Ardealului și a asesorului consistorial, Elie Miron Cristea, viitorul Patriarh al României.

În continuare, Părintele lector Sorin Vasile Dobre a susținut referatul cu tema „Particularități ale muzicii bisericești din Transilvania”.

„Chiar din 1920 s-au înființat secții de muzică bisericească religioasă la conservatorul din București, unde s-a studiat sistematic această muzică”, a spus părintele lector Vasile Sorin Dobre.

„Cu toate acestea, smeritul preot Dimitrie Cunţan, din Dobârca Sibiului, rămâne un vârf, nefiind egalat de niciun profesor, iar personal nu cred că va fi egalat vreodată, pentru că el a reușit, prin smerenia lui, prin munca lui, prin harisma lui deosebită, să dea numele unei culturi muzicale.”

Mitropolitul Ardealului a prezidat marți, 14 noiembrie 2023, o conferință dedicată celor mai importanți doi cântăreți bisericești transilvani. Foto: Costin Chesnoiu

Părintele lector Dan Alexandru Streza a susținut referatul cu tema „Perspective actuale privitoare la cântarea de strană din Ardeal”, în care a evocat importanța cântării de strană după muzica lui Dimitrie Cunțan și influențele muzicii bizantine asupra acestei culturi muzicale bisericești.

Părintele profesor Constantin Necula a susținut referatul „Dimitrie Cunțan – Duhovnicul”, afirmând că este acesta a vorbit încă din timpul vieții sale despre canonizarea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna.

„La Dimitrie Cunțan nu am nicio urmă de îndoială că era un preot absolut remarcabil, cu școală bună și bine făcută, să știți, în limba germană, la Miercurea, și cu școală bună germană și maghiară, la Sibiu. El face o școală romano-catolică, dar își păstrează această puritate a credinței”, a spus părintele profesor Constantin Necula.

El a evocat-o și pe preoteasa Maria Cunțan, care a coordonat Comisia Femeilor Române pentru sprijinirea frontului.

O viață de jertfă

„Oamenii aceștia au dat tot din casa lor pentru ca soldații de la Grivița, de la Rahova, să aibă cu ce să se îmbrace și ce să mănânce. Familia Cunțan a trăit în sărăcie toată viața lor, din acest punct de vedere, Dimitrie Cunțan fiind cel care practică cel mai atent votul sărăciei, pentru că, dacă stăm să ne gândim, este înmormântat la Săliște cu datorii financiare, însă dăruind Mărginimii un monument de cultură și credință, cartea de cântări, săliștenii primindu-l cu respect, ca pe unul dintre profesorii lor”, a spus părintele profesor Constantin Necula.

La finalul evenimentului, consilierul cultural al eparhiei, pr. Emanuel Tăvală, a prezentat Distincţia „Dimitrie Cunţan” pentru cântăreţii bisericești și pentru preoţii care promovează cântarea bisericească tradiţională din Ardeal și a dat citire Gramatei mitropolitane prin care este instituită această distincție, pe baza deciziei Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Sibiului.

O nouă distincție a fost prezentată în cadrul conferinței de marți, 14 noiembrie 2023. Foto: Costin Chesnoiu

Mitropolitul Laurențiu le-a oferit noua distincție unora dintre cei mai vechi cântăreți din zonă, în semn de apreciere pentru munca lor de decenii.

În încheiere, Corul Facultății de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu a interpretat câteva piese dintre cele compuse de părintele profesor Dimitrie Cunțan.

Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Sibiului și Primăria Săliște, în colaborare cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Foto credit: Costin Chesnoiu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente