Mitropolitul Ardealului a resfințit Sfânta Masă din altarul bisericii care a înființat prima școală românească

Mitropolitul Ardealului a resfințit Sfânta Masă din altarul Bisericii „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului, în curtea căreia a funcționat prima școală cu predare în limba română din provinciile istorice românești.

Locașul de cult, cunoscut în Țara Bârsei ca o adevărată „Catedrală voievodală”, a beneficiat de curând de lucrări de restaurare.

Ierarhul i-a avut alături în slujire pe Părintele Dănuț-Gheorghe Benga, Protopopul de Brașov, pe Părinții Vasile Filip Prodea și Valentin Ionuț Moșoiu, slujitori la biserica brașoveană, și pe alți clerici.

Mitropolitul a târnosit locașul de cult cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită, a oficiat sfințirea mesei Sfântului Altar și apoi Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brașov.

Au participat oficialități județene și locale, junii din Șcheii Brașovului, oaspeți și credincioșii locașului de cult.

Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre cum se răspunde la chemarea lui Dumnezeu.

„Iată, în duminica aceasta trebuie să ne punem o întrebare fiecare dintre noi și să alegem: vrem să fim și noi între cei chemați care răspundem chemării? Ceilalți care au fost prin piețe, prin locuri îndepărtate, nici unul n-a refuzat chemarea Stăpânului, au venit cu toții”, a spus ierarhul, cu referire la Evanghelia duminicii.

„Mai există o pildă, când a venit cineva la masă și n-avea haina potrivită și i-au spus că a venit acolo, deși n-avea haină de nuntă. Deci, luându-ne fiecare dintre noi haina cuvenită, adică haina Spovedaniei, ne apropiem prin binecuvântarea lui Dumnezeu, prin răspunsul la această chemare pentru a ne împărtăși cu Trupul și Sângele Mântuitorul Hristos, care este Hrana vieții veșnice”, a mai spus părintele mitropolit.

La final, el le-a mulțumit slujitorilor bisericii, autorităților locale și tuturor celor care au sprijinit lucrările de restaurare.

Ierarhul a oferit distincția „Crucea Șaguniană pentru laici” inspectorului școlar general al județului Brașov, prof. Ovidiu Florin Tripșa, domnului Mircea Paraschiv, domnului Eugen Ștefan Târnovan, domnului Răzvan Constantin Neamțu și doamnei Eleonora Ion.

De asemenea, au fost oferite acte de cinstire celor două parohii de la biserica din Șcheii Brașovului, precum și mai multor binefăcători.

Sărbătoarea a continuat cu inaugurarea aleii personalităților care au marcat viața culturală și spirituală a Brașovului și cu dezvelirea unui bust al Mitropolitului Andrei Șaguna în curtea bisericii. Inițiativa a aparținut comunității parohiale și Colegiului de Onoare al Brașovului.

Vezi și:

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente