Mitropolitul Andrei subliniază că familia creștină este temelia țării

Țara și lumea vor merge bine dacă și familia creștină va continua să aibă „un rost important pentru credincioșii noștri”, afirmă Mitropolitul Clujului. „Nu putem să nu subliniem locul ei important în viața omenirii: familia noastră creștină se așază la temelia țării, a patriei”, scrie el în mesajul său de Ziua Internațională a Familiei.

Părintele Mitropolit citează versetele din Cartea Facerii prin care Dumnezeu întemeiază familia: „Și a făcut Dumnezeu pe om după Chipul Său, după Chipul lui Dumnezeu l-a făcut, a făcut bărbat și femeie, și Dumnezeu I-a binecuvântat zicând: Creșteți și vă înmulțiți și umpleți pământul și-l supuneți” (Facere 1, 27-28).

Modelul de funcționare a unei familii a fost arătat în Evanghelie chiar de Mântuitorul, scrie mitropolitul: „A coborât cu ei și a venit în Nazaret și le era supus, iar mama lui păstra în inima ei toate aceste cuvinte. Și Iisus sporea cu înțelepciunea, cu vârsta și cu harul la Dumnezeu și la oameni” (Luca 2, 51-52).

În mesajul său, ierarhul amintește și de rolul formator al familiei. Cele mai importante lucruri care se învață în familie sunt iubirea și grija. Ele ne marchează viața și caracterul și ne fac să ne amintim permanent cu venerație de copilărie și de părinții noștri. El citează versurile poetului Octavian Goga, în care amintirea casei părintești este legată de imaginea grijulie a mamei.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei citează și un eseu al poetului clujean Ioan Alexandru, care a scris: „Familia este întemeiată pe cea mai trainică dimensiune a universului, care nu piere niciodată, și aceasta este dragostea. Unde apare familia, apare și grădina și oriunde a ajuns omul prin noaptea istoriei, rămânerea lui într-un loc a însemnat și încropirea grădinii”.

„Locul unde se întemeiază rânduiala unei patrii și statornicii, în spiritul legilor morale, a jertfei de sine, a răbdării, încrederii și dragostei, este acest cuib arhaic și sacru, unde doi oameni, mai întâi un tânăr bărbat și o fată, se hotărăsc să-și unească viața în cuget și simțire, prin legământul de aur al inelului nunții, care desăvârșește cerul pe pământ, în vederea lucrării și privegherii, a nașterii de prunci și a împlinirii spirituale în lumina moștenirii părinților”, scria Ioan Alexandru.

În încheiere, Mitropolitul Clujului subliniază că familiile funcționale furnizează societății lideri: „Oamenii deosebiți au crescut într-o familie rânduită, rostuită, credincioasă și bună”, scrie ierarhul.

Foto credit: Facebook / Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

Comentarii Facebook


Știri recente