Mitropolia Olteniei în așteptarea Sfintelor Sărbători Pascale

Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim sau „Floriile” a fost cinstit de mii de credincioși din Mitropolia Olteniei. În Cetatea Băniei, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în Paraclisul mitropolitan „Maica Precista” – Dudu, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

Sfintele lăcașuri de închinare din Oltenia și-au deschis porțile pentru mulțimea credincioșilor veniți la rugăciune în Duminica Floriilor. Pavăză duhovnicească pe ultimele trepte ale Postului Mare, Intrarea Domnului în Ierusalim vestește apropierea celui mai mare praznic al creștinătății, Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Tradiția populară asociază această sărbătoarea cu venirea de drept a primăverii. „Vin Floriile cu soare și soarele cu Florii”, spuneau odinioară străbunii noștri.

„Intrarea în Ierusalim arată așezarea noastră în Ierusalimul cel Ceresc”

La Craiova, Marele Praznic a fost întâmpinat cu „osanale de bucurie” de sute de credincioși. IPS Părinte Mitropolit Irineu a liturghisit, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, în Paraclisul mitropolitan „Maica Precista” – Dudu. La finalul slujbei, credincioșii prezenți au primit din partea IPS Părinte arhierești binecuvântări și cuvânt ziditor de suflet. „Intrarea istorică a Domnului în Ierusalim arată de fapt așezarea noastră în Ierusalimul cel Ceresc, în Ierusalimul eshatologic, în Ierusalimul viitor al vieții noastre. În acest context, Sfântul Evanghelist Ioan ne învață că, de îndată ce Mântuitorul Hristos S-a răstignit, noi ne-am făcut moștenitori ai Împărăției cerurilor. Această Împărăție este deschisă în chip tainic atunci când Domnul intră smerit în Ierusalimul pământesc, plinind astfel cuvintele proorocilor celor de demult. După Dumnezeiasca Înviere, Sfinții Apostoli primesc în mod deplin această încredințare. Asemenea lor, și noi, având înainte intrarea desăvârșită în Împărăția cerească, descoperim în Dumnezeiasca Înviere ceea ce dorim cel mai mult, și anume să fim alături de Tatăl cel Ceresc, împreună cu Fiul și cu Sfântul Duh. De aceea vom rosti cu toții în ziua de Paști această cântare: «Saltă și te bucură Ierusalime, căci slava Domnului peste tine a răsărit». Iată cum Ierusalimul din Evanghelia Sfântului Ioan, ca eveniment istoric, se prelungește în cântarea pascală, ca eveniment viitor, atunci când lumea va trece în Împărăția lui Dumnezeu. În această cântare sunt cuprinși cu toții, laolaltă cu Apostolii, ucenicii, cu cei ce venise să vadă pe Lazăr, cu pruncii și cu toți cei care strigă: «Osana Fiul lui David, bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului»”, a conchis IPS Părinte Irineu.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Adrian Boldișor, directorul Editurii „Mitropolia Olteniei”, a primit Taina Preoției pe seama Paraclisului mitropolitan „Madona – Dudu” din Craiova. La final, Mitropolitul Olteniei a citit, după rânduială, rugăciunea de binecuvântare a ramurilor de salcie. Răspunsurile la strană au fost date de membrii Grupului psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei mitropolitane din Craiova.

Spectacol de muzică bisericească, poezie și proză religioasă la Târgu Jiu

Sâmbătă, în ziua înainte-prăznuirii Floriilor, câteva sute de credincioși gorjeni au luat parte la un spectacol de muzică psaltică, poezie și proză religioasă, organizat de elevii Liceului Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu, alături de corala preoțească a protopopiatelor Târgu Jiu Sud și Nord, Centrul de zi pentru copii „Sfântul Vasile” al Asociației „Vasiliada”, filiala Târgu Jiu, și Asociația Studenților Creștin Ortodocși, filiala „Sfântul Irodion de la Lainici” – Târgu Jiu. Evenimentul a avut loc în prezența IPS Părinte Mitropolit Irineu, în sala de spectacole a Teatrului „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu. La final, Mitropolitul Olteniei a apreciat eforturile depuse de organizatori pentru a oferi credincioșilor momente artistice cu o înaltă încărcătură spirituală, prilejuită de apropierea praznicului Învierii Domnului. „Manifestarea din această seară se înscrie în programul duhovnicesc premergător Sfintelor Patimi și praznicului Învierii Domnului. Am dorit în acest context să oferim credincioșilor și preoților din municipiul Târgu Jiu o după-amiază de muzică psaltică, poezie și proză religioasă. Au existat și emoțiile inerente unui astfel de demers, fiind prima acțiune de o asemenea amploare, dar cu toții am constatat că a fost o serbare duhovnicească reușită din toate punctele de vedere. Ne-am bucurat de o prezență numeroasă, de o sală arhiplină și sperăm ca Bunul Dumnezeu să ne întărească în Săptămâna Patimilor, ca prin post, rugăciune și fapte bune să ajungem la piscul cel mai înalt și mai sfânt: Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Pentru că numai în Înviere Îl întâlnim pe Mântuitorul Iisus, ne aflăm împreună cu El pe cale, pe drumul Emausului, așa cum frumos au recitat în sceneta lor copiii de la Centrul de zi «Sfântul Vasile» din Târgu Jiu”, a conchis IPS Părinte.

Binecuvântări duhovnicești pentru credincioșii râmniceni

Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim a fost cinstit cu mare bucurie duhovnicească și de credincioșii râmniceni. Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, înconjurat de soborul de preoți și diaconi ai catedralei, în prezența Înalt Preasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului. Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii, în seara zilei de 27 aprilie, pelerinajul de Florii intitulat „Libertate și dăruire în pelerinajul creștin”, și a continuat cu „Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos”, slujba Utreniei și cu Sfânta Liturghie.

La finalul slujbei, IPS Părinte Gherasim i-a binecuvântat pe numeroșii credincioși prezenți la Sfânta Liturghie, urându-le să petreacă Săptămâna Patimilor în post, în pace și liniște sufletească. Răspunsurile la strană au fost date de către Corala „Sfântul Antim Ivireanul” a Catedralei arhiepiscopale, condusă de prof. Marian Cristinel Stroe.

Un nou păstor sufletesc pentru mehedințenii din Parohia Zegaia

De praznicul „Floriilor”, ierarhul mehedințenilor, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a instalat un nou preot în Parohia Zegaia. Prezența arhiereului mehedințean în aceste locuri a însemnat totodată un prilej de binecuvântare pentru cel care a păstorit până acum parohia de pe dealul Balotei, pr. Nicolae Drăghici. Astfel, după săvârșirea Sfintei Liturghii, parohienii și-au luat rămas-bun de la cel care i-a păstorit timp de 6 ani, acesta urmând să slujească de acum înainte în comunitatea din Brastavățu, județul Olt, apropiindu-se, astfel, de locurile natale. Pentru activitatea deosebită, pr. Nicolae a primit din partea PS Părinte Nicodim rangul de iconom stavrofor.

După ce a binecuvântat ramurile de salcie, la finalul Sfintei Liturghii a fost instalat noul preot al parohiei, pr. Marius Ignat, transferat de la Parohia Poroina Mare din Mehedinți. În încheiere, chiriarhul locului a așezat la sufletele credincioșilor cuvânt de învățătură și de binecuvântare, îndemnându-i să stea aproape de Biserică și de slujitorii săi și să se bucure de Sfânta Sărbătoare de Înviere.

Comentarii Facebook


Știri recente