Mitropolia Clujului va deschide o școală ortodoxă la Bistrița

Mitropolia Clujului Maramureșului și Sălajului a început renovarea clădirii unde a funcționat în trecut Școala de muzică din Bistrița pentru a deschide acolo Centrul Social Educativ „Grigore Pletosu”.

Centrul denumit după primul protopop al Bistriței va avea într-o primă etapă clase de învăţământ primar şi gimnazial și apoi liceal, a spus preotul Tudor Mudure, inspector eparhial de tineret al județului Bistrița-Năsăud.

„Este cunoscut faptul că Biserica Ortodoxă se apleacă din ce în ce mai mult spre latura socială, educativă, culturală și, în mod special, spre educaţia copiilor şi a tinerilor. Va funcţiona şi în judeţul Bistriţa-Năsăud o şcoală sub egida Bisericii, cu binecuvântarea şi la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, care a considerat necesară şi de bun augur înfiinţarea unei şcoli primare, gimnaziale şi cu ciclul liceal”, a declarat Pr. Tudor Mudure pentru publicația locală Bistrițeanul.

„Evident că ne dorim şi liceu aici, dar nu ştim încă dacă spaţiul ne permite să organizăm clase de liceu acolo. Cert este că va fi şi liceu, dar încă nu ştim exact unde”, a explicat preotul.

Clericul a mai spus că destinația primară a centrului va fi cea socială. Acolo va fi amenajată o cantină pentru copiii care nu au posibilitățile necesare acasă, dar și o capelă.

Centrul Social Educativ „Grigore Pletosu” va găzdui, de asemenea, sediul Asociaţiei Tinerilor Creştini Ortodocşi (ASCOR) din Bistriţa.

În ceea ce privește profilul unității de învățământ, Pr. Tudor Mudure a spus nu va fi un seminar teologic, ci o şcoală privată cu profil teoretic care va funcţiona în conformitate cu programa Ministerului Educaţiei Naţionale.

Elevii vor studia toate materiile predate în celelalte şcoli de stat, iar în plus se va pune accent pe educația morală.

„Ne bazăm pe textul Sfintei Scripturi, unde înţeleptul Solomon spunea să-i deprindem pe tineri şi copii cu purtarea pe care trebuie s-o aibă. Astfel încât, nici atunci când vor îmbătrâni nu se vor abate de la ea. Vom pune foarte mult accent pe educaţia morală, respectând metodologia în vigoare”, a explicat Pr. Tudor Mudure pentru Bistrițeanul.

Mitropolia Clujului a achiziționat în 2017 clădirea în care a funcționat în trecut Școala de muzică din Bistrița. În această vară au fost demarate lucrările de reabilitare exterioară a clădirii: acoperiş, faţadă, geamuri şi tâmplărie exterioară.

Foto credit: Ziar de Bistrița

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…