Mitropolia Basarabiei aniversează 91 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor a oficiat astăzi, 27 martie 2009, începând cu ora 11:00, la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” o slujbă de Te Deum, pentru a marca aniversarea celor 91 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria-mamă, România.

Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România, în anul de grație, pentru națiunea română, 1918. Astfel că, în data de 25 septembrie 1917, cu prilejul Congresului ostașilor moldoveni de la Chișinău s-a constituit organul reprezentativ numit Sfatul Țării. Forul coordonator a fost Consiliul Directorilor, iar președinte ales, Ioan Inculeț. Odată instaurat, Sfatul Țării proclama la 15 decembrie 1917, Republica democrată moldovenească, iar la 2 martie, o delegație formată din Ion Inculeț, Pantelimon Halippa și Dr. Ciugureanu se întâlnește la Iași cu Primul Ministru al României stabilind cadrul de desfășurare a evenimentelor premergătoare Unirii. La 27 Martie 1918, ora 5 p.m., a avut loc Adunarea Sfatului Țării. În sală au fost prezenți toți membrii cabinetului Republicii Moldovenești, precum și Primul Ministru român, Alexandru Marghiloman, trimisul special al Regelui Ferdinand. Sfatul Țării cuprindea: 103 basarabeni, 13 ucrainieni, 7 ruși, 6 evrei, 5 găgăuzi, 2 nemți, 1polonez și 1 armean. În urma rezultatului votului (86 pentru, 3 contra, 36 abțineri, 13 absenți) s-a declarat Unirea Basarabiei cu Țara mamă. Ziarul ‘Tribuna’ din 30 Martie 1918, publica: Moțiunea Unirii, Te deum-ul, și telegrama transmisă regelui Ferdinand, anunțând Unirea cu Țara mamă.

Actul istoric al Unirii Basarabiei cu Țara, glasuia: ‘În numele poporului Basarabiei, Sfatul Țării declară: Republica democratică moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunare, Marea Neagră, și vechile granțe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani, din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-si hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna se unește cu mama sa, România’. (I. Nistor, „Istoria Basarabiei”, București 1991)

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul Daniel elogiază „faptele de vitejie şi de înțelepciune ale Regilor României” într-un mesaj adresat Majestății Sale Margareta

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis vineri un mesaj de felicitare Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române cu ocazia Zilei Naționale a Regalității.  „Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate peste poporul român prin faptele…