Minunile Maicii Domnului din Kefalonia

În fiecare an, în luna august, sute de pelerini din toate colțurile lumii vin să vadă minunea pe care Maica Domnului o săvârșește într-o biserică din sătucul Markopoulo, situat în sudul frumoasei insule grecești Kefalonia, scăldată de Marea Ionică. În timpul slujbei oficiate în ziua praznicului Adormirea Maicii Domnului, o specie de șerpi mici, însemnați cu o cruce pe cap, intră în biserică, se urcă pe icoane, sfeșnice și iconostas, stau în Sfântul Altar și pe credincioși, fără să se teamă sau să facă vreun rău, informează Ziarul Lumina. După terminarea slujbei, dispar fără urmă.

Șerpii își fac apariția în jurul bisericii închinate Maicii Domnului ‘Langouvarda’ și a turnului clopotniței încă de la praznicul Schimbării la Față (6 august), dar nu intră în sfântul lăcaș decât în ziua de 15 august, fenomen imposibil de explicat de specialiști.

Cunoscută științific sub denumirea de ‘telescopus fallax’ (sau ‘șarpele-pisică european’), această specie de șerpi este în general nocturnă, veninul lor putând ucide cu rapiditate o șopârlă. De asemenea, poate produce neplăceri și omului.

Inofensive, blânde, calde la atingere, aceste reptile se lasă purtate din mână în mână de credincioșii care speră că se vor vindeca de bolile trupești și sufletești. După terminarea slujbei închinate Adormirii Maicii Domnului, șerpii se retrag din biserică, revin la comportamentul normal și dispar în pustiul din apropiere, fără a mai fi văzuți decât în anul următor, în luna august.

Aceste vietăți au intrat ferm în conștiința localnicilor ca ‘șerpi sacri’, iar dispariția lor în perioada 6-15 august preconizează întâmplări nefaste în regiune. Așa se face că în anii 1940 și 1953, când șerpii Maicii Domnului nu au mai intrat în biserica din Markopoulo, insula a fost zguduită de cel de-al Doilea Război Mondial și de un cutremur puternic.

Prima minune

Tradiția locală, alimentată de legendele bătrânilor din insulă, arată că prima minune a avut loc când ținutul a fost atacat de pirați, în anul 1705. Maicile Mănăstirii ‘Langouvarda’ (pe locul căreia, astăzi, se înalță biserica cunoscută în toată lumea) s-au rugat Fecioarei Maria să le transforme în șerpi, spre a nu fi luate ostatice și pentru a apăra mănăstirea de invazia prădătorilor. Dorința le-a fost împlinită. Pirații au renunțat la planul lor, înfricoșați la vederea șerpilor care erau peste tot: pe podea, pe pereți, pe iconostas, sfeșnice și icoane. Nici o urmă din ceea ce a fost odată vechea mănăstire nu mai poate fi identificată astăzi, ca urmare a invaziei nimicitoare a turcilor, precum și a cutremurului din anul 1953.

Bogățiile celei mai mari insule ionice

Anual, sute de turiști vin să vadă minunea Maicii Domnului din bisericuța grecească. Oamenii rămân impresionați atât de puterea divină, cât și de priveliștea exotică a locului. Kefalonia este cea mai mare dintre insulele ionice, cunoscută sub denumirea de ‘insula contrastelor’, deoarece sub același cer senin și-au găsit loc sate modeste, ruine antice, lăcașuri de cult (Mănăstirea și Peștera Sfântului Cuvios Gherasim, Mănăstirea ‘Sfântul Andrei’, Mănăstirea Maicii Domnului ‘Themata’, Biserica și Peștera Sfintei Paraskevi etc.).

Comentarii Facebook


Știri recente