Ministrul Daniel David a inițiat un parteneriat cu TikTok România, prin care va fi combătută pseudoștiința, inclusiv prin crearea de spații educaționale sigure, controlabile și stimulative pentru copii și adulți, anunță Ministerul Educației.
De asemenea, pornind de la discuțiile preliminare avute cu Roxana Mînzatu, Vicepreședinta Comisiei Europene, ministrul a propus alte două acțiuni similare la nivel european, prin care educația și știința să pătrundă mai puternic pe rețelele sociale.
Cele două inițiative, alături de parteneriatul cu Consiliul Național al Audiovizualului pentru combaterea conținutului ilegal online, definitivat săptămâna trecută, fac parte dintr-un demers important pentru Ministrul Educației, care își dorește să protejeze spațiul public de pseudoștiință și manipulări.
„Potențialul intelectual (de inteligență/creativitate) al românilor este comparabil cu al oricărei națiuni din țările mai dezvoltate. Dar acesta trebuie trecut prin educație pentru a-l valorifica în beneficiul națiunii și pentru a-i proteja pe oameni de irosirea/distorsionarea acestuia prin contaminarea cu pseudoștiință și pseudoreligie”, a transmis ministrul.
„De asemenea, văd pe unele rețele de socializare tineri din alte țări, care, alături de distracție, exemplifică și aspecte educațional-științifice (ex.: exerciții interesante de matematică), în timp ce la noi, tinerii cu același potențial ajung să exprime prea des lucruri caraghioase și/sau nedemne pentru un om. Sper din nou ca educația să le redea șansa să-și folosească potențialul bun pe care îl au.”
Ministrul Daniel David, specializat în științe cognitive clinice / aplicate în psihopatologie, este fondatorul Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. A fost rectorul aceleiași universități, iar în 2022 a fost ales membru corespondent al Academiei Române
Vezi și:
Foto credit: Facebook / Ministerul Educației – România