Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a lansat recent un ghid practic pentru combaterea conținutului ilegal din mediul online.
Acest ghid este conceput într-o formă clară, ușor de înțeles pentru publicul larg, poate fi utilizat atât de către jurnaliști, cât și de către experții în comunicare, profesori și studenți, transmite CNA într-un comunicat de presă.
Ghidul cuprinde 11 pași în care este explicat ce reprezintă o sesizare, cum se face aceasta și care sunt etapele care urmează după depunerea sesizării.
În cadrul unui parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, ghidul va fi transmis în instituțiile de învățământ din țară.
Ministerul Educației recomandă ca ghidul să fie dezbătut cu elevii și transmis părinților, iar în universități să poată fi subiect de dezbatere privind elementele nocive sau ilegale din online.
„Considerăm că această acțiune comună va avea ca finalitate o mult mai bună conștientizare a riscurilor din mediul online, dar și o informare promptă a publicului despre cum se poate implica în sesizarea conținutului ilegal de pe marile platforme sociale”, precizează CNA.
Conținutul ilegal online reprezintă materialele audiovizuale dăunătoare pentru minori, instigatoare la ură, care încalcă viața privată sau sunt interzise de alte legi.
Ghidul este disponibil online și poate fi consultat aici.
Sursă foto: Facebook / Consiliul Național al Audiovizualului