Mijloc de promovare a spiritualității românești la New York

Înființat de către pr. prof. univ. dr. Theodor Damian, în aprilie 1993, ca și Parohia ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’, în Astoria, New York, Institutul Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă desfășoară o bogată activitate de păstrare și promovare a valorilor spiritualității ortodoxe și a tradițiilor românești, ‘contribuind la îmbunătățirea lumii noastre contemporane, la unitatea și solidaritatea tuturor românilor din diaspora română, pe de o parte, și la mai buna lor integrare în societatea prezentă’, precum precizează fondatorul bisericii românești și al institutului, informează Ziarul Lumina.

În cadrul acestui institut funcționează Cenaclul literar ‘Mihai Eminescu’, se publică revista teologică anuală ‘Symposium’, revista trimestrială de cultură și spiritualitate românească ‘Lumină Lină’, revista anuală ‘Romanian Medievalia’ (Thraco-Dacian and Byzantine Romanity of Eastern Europe and Asia Minor) și organizează simpozioane teologice și culturale, conferințe și consultații, patronează Institutul de Studii Interdisciplinare în Știinte Umane și Sociale, sponsorizează lucrări de cercetare în domeniile amintite și publică, prin editurile sale, reviste și cărți în domeniile umanistice și de științe sociale. ‘Institutul dorește să promoveze și să popularizeze valorile culturii și spiritualității românești, să creeze noi posibilități și mijloace pentru educarea oamenilor, în special a tinerei generații, în spiritul acestor valori ale religiei noastre ancestrale și tradiției noastre culturale. Scopul acesta are în vedere consolidarea conștiinței și identității noastre naționale și culturale împotriva pericolului marginalizării cu toate implicațiile lui negative în societatea ultrasecularizată în care trăim astăzi. Noi, românii, suntem o minoritate în această țară, credința noastră ortodoxă, teologia și tradițiile noastre nu sunt bine cunoscute aici, totuși, acestea sunt partea fundamentală a identității noastre personale și etnice’, mai arată pr. Theodor Damian.

Săptămâna trecută, în cadrul institutului s-a lansat un nou număr al revistei ‘Lumină Lină’, pe care o vor prezenta pr. Theodor Damian și scriitorul M. N. Rusu.

Comentarii Facebook


Știri recente