Mii de pelerini s-au rugat Sfintei Parascheva, la Iaşi (VIDEO)

Sfânta Parascheva - hram 2017

Iaşiul a devenit, în aceste zile, capitala duhovnicească a ţării noastre. Mii de pelerini au venit să îi aducă cinstire Sfintei Cuvioase Parascheva, ale cărei sfinte moaşte se află în Moldova de peste 350 ani.

Sfânta Liturghie a fost prezidată sâmbătă, 14 octombrie, de Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Mitropolit de Hama – Patriarhia Antiohiei. Alături de Înaltpreasfinţia Sa au slujit:

 • Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei,
 • Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului,
 • Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei,
 • Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor,
 • Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului,
 • Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor,
 • Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului,
 • Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos,
 • Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum şi vicar patriarhal,
 • Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei,
 • Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor,
 • Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei,
 • Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului,
 • Preasfinţitul Părinte Leontie, Episcop de Chitron,
 • Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal,
 • Preasfinţitul Părinte Ilarion Făgărăşeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului,
 • Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei,
 • Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților,
 • Preasfinţitul Părinte Ignatie Mureşanul, Episcop ales al Episcopiei Hușilor.

Delegatul Patriarhului României la eveniment a fost Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul. Episcopul vicar patriarhal a transmis mesajul Patriarhului Daniel adresat pelerinilor prezenţi la Iaşi.

Preafericirea Sa le-a transmis acestora că viața creștină este un pelerinaj duhovnicesc spre Împărăția lui Dumnezeu.

În această călătorie spre Împărăția lui Dumnezeu, se menţionează în cuvântul Preafericirii Sale, fiecare credincios este călăuzit de harul Sfântului Duh, deoarece numai prin lucrarea Sfântului Duh oamenii pot deveni sfinți. Duhul Sfânt îl ajută pe om să crească duhovnicește prin împlinirea poruncilor evanghelice de-a iubi pe Dumnezeu şi pe semeni, prin urmarea exemplului vieții sfinților, prin invocarea lor în rugăciune, cinstirea icoanei şi a moaştelor acestora. 


Viaţa sfinţilor este lumină pentru viaţa noastră


Prezent la hramul Catedralei Mitropolitane din Iaşi, Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Mitropolit de Hama, a vorbit credincioşilor despre viaţa celor două sfinte, Parascheva şi Tecla, dar şi despre greutăţile prin care trece Biserica Antiohiei.

Ierarhul antiohian a adus mulţumiri IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru invitaţia adresată de a participa la hramul Catedralei Mitropolitane şi a transmis rugăciunile şi binecuvântările Preafericitului Părinte Ioan, Patriarhul Antiohiei, adresate Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, precum şi Mitropolitului Moldovei, dar şi pelerinilor prezenţi la Iaşi.

Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a făcut o paralelă între situaţia delicată din Siria şi perioada în care regimul comunist a persecutat Biserica Ortodoxă Română. Ierarhul a evocat figurile luminoase a clericilor şi mirenilor care au fost mărturisitori ai Ortodoxiei în temniţele comuniste.

Dintre aceştia, Ierarhul a evidenţiat pe arhim. Mina Dobzeu, ajuns astăzi la o vârstă venerabilă, căruia i-a oferit distincţia Crucea Moldavă.

Rămas în memoria tuturor ca fiind cel care a oferit părintelui Nicolae Steinhardt Taina Botezului, Arhim. Mina s-a născut în data de 5 noiembrie 1921, în Grozești, județul Lăpușna din Basarabia și fost unul dintre miile de clerici care au apărat Ortodoxia în perioada comunistă. A fost încarcerat la Galați, Jilava, Gherla și la Canal – colonia de muncă din Delta Dunării.


IPS Nicolae de Hama: Sfânta Parascheva a ales viaţa cea bună în Hristos (VIDEO)


La finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a mulţumit lui Dumnezeu pentru acest dar minunat al sfinţilor ce ne sunt călăuze şi modle în viaţa noastră pământească. Ierarhul a adresat mulţumiri Patriarhului Daniel, atât pentru cuvântul adresat cu prilejul hramului, dar şi pentru rodnica lucrare desfăşurată în timpul păstoririi ca Mitropolia al Moldovei şi Bucovinei, lucrare pe care noi am preluat-o şi încercăm să o continuăm, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

IPS Teofan a mulţumit şi ierarhilor din Bisericile Ortodoxe surori cărora le-a dăruit câte o icoană reprezentând pe Sfânta Parascheva, ierarhilor români, dar şi pelerinilor prezenţi la Iaşi.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul psaltic Chivotul.

Foto credit: Oana Nechifor/Doxologia Media

 

Comentarii Facebook


Știri recente