IPS Nicolae de Hama: Sfânta Parascheva a ales viaţa cea bună în Hristos (VIDEO)

IPS Nicolae de Hama

Invitat la hramul Catedralei Mitropolitane din Iaşi, Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Mitropolit de Hama – Patriarhia Antiohiei, a vorbit credincioşilor despre viaţa celor două sfinte, Parascheva şi Tecla, dar şi despre greutăţile prin care trece Biserica Antiohiei. Despre Sfânta Parascheva, Ierarhul a spus că şi-a ales viaţa cea bună în Hristos, iar pe Sfânta Tecla a numit-o punte de legătură între Biserica Ortodoxă Română şi cea a Antiohiei.

Este o mare binecuvântare pentru mine ca să fiu împreună cu dvs în această zi binecuvântată, cu această ocazie sfântă. În această zi, simţim că suntem împreună cu îngerii din Cer care cântă şi laudă pe Domnul permanent zicând Sfânt Sfânt Sfânt este Domnul Savaot, a spus Înaltpreasfinţia Sa evidenţiind însemnătatea acestei zile.

Ierarhul antiohian a adus mulţumiri IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei pentru invitaţia adresată de a participa la hramul Catedralei Mitropolitane şi a transmis rugăciunile şi binecuvântările Preafericitului Părinte Ioan, Patriarhul Antiohiei, adresate Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, precum şi Mitropolitului Moldovei, dar şi pelerinilor prezenţi la Iaşi.

ÎPS Nicolae a prezentat credincioşilor situaţia delicată pentru credincioşii din Biserica Antiohiei greu încercată în aceste momente din cauza războiului ce se desfăşoară în acea zonă a lumii.

Eu vin din Biserica Antiohiei, Biserica ce prin istorie a avut o viaţă de mărturie şi martiraj. A luptat şi a rezistat în istorie cu ajutorul Mântuitorului, iar astăzi, din păcate, trăieşte momente grele, zile de război, a evidenţiat Mitropolitul de Hama.

IPS Nicolae câteva din supliciile la care este supusă Biserica Antiohiei.

Noi creştinii din Siria suferim din cauza războioului, bisericile au fost distruse, cei doi Mitropoliţi de Halep sunt dispăruţi, preoţii sunt decapitaţi etc. Acestea sunt doar câteva exemple, însă speranţa noastră în Înviere este foarte mare şi nădăjduim în ajutorul Domnului.

Ierarhul a făcut referire şi la bunele relaţii dintre cele două Biserici Ortodoxe Surori, a României şi a Antiohiei. A numit-o pe Sfânta Muceniţă Tecla o punte de legătură între credincioşii din cele două Patriarhii. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a făcut referire la Patriarhul Antiohiei, Macarie (al III-lea – n.r.) care a petrecut mulţi ani pe teritoriul ţării noastre, dar şi la părinte Sofian Boghiu care a pictat numeroase biserici din Liban şi Siria, printre care şi catedrala din Hama.

Ierarhul şi-a încheiat cuvântul printr-un îndemn la rugăciune pentru pace, ca prin mijlocirile Sfintelor Parascheva şi Tecla să ne dăruiască bunul Dumnezeu binecuvântările Lui, dar şi pacea Sa.

Foto credit: Tudorel Rusu/Doxologia Media

Comentarii Facebook


Știri recente