Mii de credincioşi s-au rugat Sfântului Pantelimon la Constanţa

La Constanța, mii de credincioși au luat parte, zilele acestea, la slujbele închinate Sfântului Pantelimon de la Catedrala Arhiepiscopală, unde se află un fragment din moaștele marelui mucenic, alături de cele ale Sfinților Mucenici Epictet și Astion. În ziua sărbătorii sfântului, astăzi, 27 iulie 2016, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, după cum ne-a transmis Radu Sima de la TRINITAS TV.

Clipboard01

Procesiune la Constanţa

Sărbătoarea închinată Sfântului Pantelimon a început încă de marți seara, 26 iulie, cu oficierea Slujbei Vecerniei, de la ora 17:00, în Catedrala Arhiepiscopală. Apoi, de la ora 18:00, a avut loc o procesiune cu moaştele Sfântului Pantelimon și ale Sfinților Epictet și Astion, pe străzile oraşului Constanţa. Procesiunea a fost condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie.

Clipboard02

Procesiunea s-a desfășurat pe următorul traseu: Catedrala arhiepiscopală – str. Revoluției, popas de rugăciune la Biserica Greacă, str. Mircea cel Bătrân, bulevardul Mamaia – Spitalul Militar (popas de rugăciune) – strada Nicolae Iorga, bulevardul Tomis – Capela Militară, Piața Ovidiu, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Procesiunea cu moaștele adăpostite la Catedrala din Constanța are o tradiție veche și se desfășoară în fiecare an, în ajunul pomenirii Sfântului Pantelimon.

Liturghie arhierească în ziua hramului

În această dimineaţă, la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, Sfânta  Liturghie a fost oficiată de Ierarhul Tomisului, în altarul de vară al sfântului lăcaş. La slujbă au participat mulţi credincioşi constănţeni, dar şi turişti aflaţi în aceste zile la malul mării.

Nu se ştie exact în ce context au fost aduse moaştele Sfântului Pantelimon la Constanţa, însă din informaţiile care s-au păstrat, se ştie că acestea ocrotesc Catedrala de la Tomis de aproape 90 de ani.

 

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente