Micii artiști din Jilava, primiți cu entuziasm de publicul bucureștean

Librăria „Predania” a fost duminică, 16 iunie 2013, gazda unui vernisaj de expoziție inedit. Copiii de la Centrul misionar „Sfântul Nicolae” al Parohiei Jilava, coordonați de părintele Emanuel Ganciu și de profesoara de arte plastice Raluca Băloiu, și-au prezentat cele mai frumoase lucrări de pictură pe pânză, xilogravuri și obiecte sculptate. Scopul expoziției, care este deschisă timp de o lună, este de a strânge fonduri, în urma vânzării lucrărilor, astfel încât tinerii de la Jilava să poată continua cursurile de arte plastice, informează Ziarul Lumina.

În atmosfera primitoare și odihnitoare a librăriei din Strada Vulturilor nr. 8, s-au strâns, duminică după-amiază, cei mai talentați copii din satul Jilava, părinții, prietenii și invitații acestora, dar și simpli trecători, care au binevoit să petreacă câteva ceasuri alături de micii artiști.

Expoziția este încununarea muncii de mai bine de doi ani, activitatea fiind coordonată de Raluca Băloiu și Ionela Jerca, profesoara de arte plastice din prezent a atelierului de pictură. Dacă la început cei mici au lucrat în cafasul bisericii, locul menit, de obicei, corului, acum, cei mici își desfășoară activitatea într-o clădire nouă, destinată activităților cu tinerii și copiii. Așadar, săptămânal, în ziua de sâmbătă, tinerele talente ale satului Jilava se întâlnesc în biserică, la cursurile de pictură și de sculptură. De asemenea, tinerii participă la proiecții de film creștin, la cateheze și se implică activ în cadrul seminariilor, organizate pe diverse teme.

„De la studiul culorii am trecut la studiul portretului. Copiii au făcut reproduceri după lucrările unor pictori celebri, precum Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Ion Andreescu. De la studiul naturii am trecut la arta bizantină, am învățat ce înseamnă canon, cum se realizează o icoană bizantină, dovadă fiind icoanele Sfântului Nicolae expuse aici. De asemenea, merită toată atenția icoanele pe sticlă, cruciulițele din lut pictate, xilogravurile, obiectele sculptate”, a spus Raluca Băloiu, profesoară de arte plastice.

„Mâini și suflet de copil” este a treia expoziție organizată de copiii din Jilava, dar prima expusă în București. Privitor la importanța activităților artistice desfășurate la Centrul misionar „Sfântul Nicolae” din Jilava, preotul Emanuel Ganciu a evidențiat: „Nu vrem să facem din copii doar pictori care să stăpânească niște tehnici de pictură și sculptură, ci dorim să își cunoască mai bine sufletul, să își pună întrebări asupra menirii lor în lume, astfel încât încet, încet să devină oameni care să gândească. Punându-și mintea la contribuție, li se dezvoltă ochiul minții și capacitatea de a privi și de a interpreta realitatea înconjurătoare, nu doar la nivelul ambalajului, ci al profunzimii. Cred că arta în sine poate ajuta omul să vadă dincolo de ce este la suprafață”.

Comentarii Facebook


Știri recente