Metaniile – rugăciunea trupească

Cele mai cunoscute gesturi care însoțesc rugăciunea sunt semnul Sfintei Cruci, metaniile, ridicarea mâinilor, și îngenunchierile. Slujbele care se oficiază în perioada Postului Mare sunt caracterizate și de o participare a trupului la rugăciunea comunitară mai importantă decât de obicei. În practica actuală, metania este una dintre caracteristicile Triodului, fiind o formă de jertfire trupească și singurul mod de rugăciune care implică un efort fizic din partea credinciosului.

„Metaniile sau închinăciunile sunt gesturi care însoțesc rugăciunea mai cu seamă în perioada Triodului și a Postului Mare. Metania este mică atunci când credinciosul își înclină trupul și atinge pământul cu mâna dreaptă. Metania este mare atunci când credinciosul își pleacă genunchii și atinge cu fruntea pământul”, a explicat pentru TRINITAS TV Pr. Lect. Dr. Stelian Ionașcu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

Prin forma sa, metania revelează o bogată semnificație teologică.

În unele momente importante din cadrul serviciilor divine trebuie să facem deosebire între îngenunchere și metanie, ca acte de penitență și de ispășire a păcatelor, și ca semne de respect, evlavie și bună-cuviință. Ca acte de pocăință pentru păcate, îngenuncherile și metaniile nu pot fi justificate și practicate în special în perioada dintre Paști și Rusalii, perioadă de jubilare sau bucurie, pe când ca semne de evlavie și respect, ele sunt îngăduite.

Comentarii Facebook


Știri recente