Mesajul Patriarhului Daniel la înmormântarea Maicii Stavrofore Lucia Dumbravă, proinstareță a Mănăstirii Pasărea

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de condoleanţe la slujba de înmormântare a Preacuvioasei Maici Stavrofore Lucia Dumbravă, proinstareță a Mănăstirii Pasărea, marți, 31 mai 2022.

Mesajul a fost citit de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Textul integral:


Maica Stavroforă Lucia Dumbravă – o stareţă harnică şi misionară (1930 – 2022)

Am aflat cu întristare de trecerea din această viață, în dimineața zilei de 29 mai 2022, a maicii Stavrofore Lucia Dumbravă, proinstareță a Mănăstirii Pasărea din județul Ilfov, la venerabila vârstă de 92 de ani, dintre care 78 de ani petrecuți în viața monahală.

Stavrofora Lucia Dumbravă s-a născut în orașul Silistra, județul Durostor din Bulgaria, în ziua de 14 aprilie 1930, fiind al treilea copil din cei șase ai binecredincioșilor creștini Emil și Maria, primind numele de botez Florina. În anul 1940, familia acesteia se stabilește în Raionul Călărași, Regiunea Ialomița, unde tânăra Florina avea să promoveze ciclul primar din învățământ.

De la vârsta de 8 ani a purtat în suflet durerea pierderii mamei, astfel că, atunci când a împlinit 14 ani, a plecat pe ascuns de acasă, pentru a veni la Mănăstirea Pasărea. Maicile Epistimia și Luchia, în grija cărora va ajunge, au găsit-o plângând în acea seară, însă nu erau lacrimi de durere, ci, așa cum a mărturisit tânăra Florina, erau lacrimi de bucurie pentru că găsise locul în care avea să-și petreacă restul vieții.

Între anii 1948-1952 a urmat cursurile Seminarului Monahal, primii trei ani la Mănăstirea Plumbuita, iar ultimul an la Seminarul Monahal de la Mănăstirea Hurezi din județul Vâlcea, absolvind apoi, în perioada 1952-1956, cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din București. Între anii 1958 – 1959, a urmat cursurile școlii de pictură bisericească de la Schitul Maicilor, avându-i profesori pe cunoscuții pictori Protos. Arsenie Boca și Olga Oteteleșanu.

După absolvirea Seminarului Teologic Monahal a fost tunsă în monahism, fiind luată sub mantie de Stavrofora Amfilohia Popescu, stareța Mănăstirii Pasărea.

Monahia Lucia s-a remarcat în scurt timp prin înțelepciune și pricepere, astfel fiind rânduită în mai multe ascultări precum planificatoare a Cooperativei Meșteșugărești din Mănăstirea Pasărea, magazioneră la Casa Sanatorială Dealu din Orașul Târgoviște, iar în anul 1962, a fost transferată în postul de achizitor principal pentru ambele Case sanatoriale Viforâta și Dealu din Târgoviște.

La 1 martie 1966, monahia Lucia Dumbravă a fost numită stareță a Sfintei Mănăstiri Pasărea. Deși vremurile erau potrivnice, stareța Lucia Dumbravă, sub atenta îndrumare și purtare de grijă a vrednicului de pomenire Patriarh Justinian Marina, a demarat ample lucrări la întregul ansamblu mănăstiresc.

Astfel, biserica mare și biserica din cimitir au fost consolidate și restaurate, asemenea și muzeul și alte 67 chilii, care au fost refăcute complet. Muzeul a fost reorganizat și a fost dotat cu o colecție de obiecte religioase. Au fost înființate atelierele de la Mănăstirea Pasărea, având secții de croitorie, cizelură, filigran, email și ștanțare. În întreaga incintă au fost montate rețele de apă potabilă, căldură și instalații sanitare.

În anul 1995, la propunerea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist Arăpașu, stareța Lucia Dumbravă a înființat Seminarul Teologic Liceal Monahal Pasărea, actualul Seminar Teologic Liceal Ortodox Sfânta Filofteea, unde a fost numită directoare până în anul 2000.

A reprezentat monahismul românesc la numeroase întruniri bisericești ortodoxe și intercreştine, organizate în țară și peste hotare.

În anul 2006, la vârsta de 76 de ani, Stavrofora Lucia Dumbravă se retrage din ascultarea de stareță a Mănăstirii Pasărea, după 40 de ani de conducere jertfelnică și muncă neîntreruptă în timpuri ostile.

În aceste momente de vremelnică despărțire, adresăm obștii Mănăstirii Pasărea și familiei îndoliate un gând părintesc de mângâiere și întărire duhovnicească.

Ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Cel înviat din morți, să așeze sufletul stavroforei Lucia Dumbravă în ceata drepților, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit! 

Veşnica ei pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru obștea mănăstirii,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente