Mesajul consilierului prezidențial Sergiu Nistor la Conferinţa privind relaţiile între stat şi denominaţiunile religioase

Mesajul consilierului prezidențial Sergiu Nistor la Conferinţa privind relaţiile între stat şi denominaţiunile religioase, Palatul Patriarhiei, 7 iunie 2019:


Preafericirea Voastră Părinte Patriarh,
Doamnă Vice Prim-ministru,

Înalt Preasfinția Voastră,
Domnule Secretar de Stat,
Înalt Preasfințiile Voastre,
Preasfințiile voastre,
Preacucernici părinți,
Distinși participanți,

În numele Președintelui României, ES Klaus Werner Iohannis, doresc să salut organizatorii şi participanţii la Conferinţa dedicată relaţiilor dintre stat şi denominaţiunile religioase în Uniunea Europeană.

Această manifestare arată, o dată în plus, că, deși diferiţi prin moştenirile culturale şi prin credinţele religioase, suntem împreună în Europa.

Garantarea libertăților noastre fundamentale, ca cetățeni europeni, dă viabilitate proiectului unei singure Europe, unită de la est la vest și de la nord la sud.

În faţa provocărilor multiple cu care se confruntă lumea contemporană, cultele și lucrarea lor trebuie să contribuie la echilibrul social.

Libertatea religioasă aparține deopotrivă individului, dar este și parte a binelui comun.

Ea rămâne doar o iluzie dacă nu este a tuturor, dacă nu este un element constitutiv al unei societăți a comuniunii, dialogului și toleranței.

Relația dintre stat și culte se discută într-un loc cu o încărcătură simbolică aparte, Palatul Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, într-un context de relevanță deosebită, cel al deţinerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, și într-un an special, în care ţara noastră, împreună cu toate celelalte state din fostul bloc estic, aniversează trei decenii de la eliberarea de sub totalitarismul comunist.

Suferinţa acelei negre perioade ne-a făcut să apreciem cu atât mai mult libertatea de conștiință. Sunt convins că experiența ţărilor din Europa Centrală şi de Est care sunt membre ale Uniunii Europene va reprezenta un câștig pentru dezbaterile conferinței.

Pornind de la realitatea noastră istorică, România dă un exemplu de dialog consistent și constant cu structurile vieții religioase.

Astfel, statul român mediază un angajament permanent pentru o societate a toleranței și a înțelegerii dintre confesiuni.

Expresie a unității în diversitate a Europei, societatea românească își vede viitorul ca o fructificare a importantelor sale valori identitare.

Ele pot fi reunite, inclusiv prin contribuția importantă a cultelor, într-un proiect de coeziune, legând generațiile prin trăinicia solidarității și toleranței.

Președintele României crede în acest proiect și, așa cum spune Declarația Summitului de la Sibiu din 9 Mai 2019, într-o Europă reunită în pace și democrație cu valorile și libertățile sale ca forță motrice.

Vă urez succes în dezbaterile și deschiderile spirituale ce vor fi prilejuite de Conferință!

Mulțumesc.

Sergiu Nistor
Consilier prezidențial

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente