Memorialul Gherla organizează o conferinţă dedicată preotului mărturisitor Liviu Galaction Munteanu

Memorialul Gherla va organiza joi o conferinţă dedicată preotului mărturisitor Liviu Galaction Munteanu, la 62 de ani de la moartea acestuia. El a fost închis în penitenciarele Gherla şi Aiud, în cel din urmă a şi murit. 

Întâlnirea, intitulată „Liviu Galaction Munteanu: martir pentru cauza creștinismului”, se va desfăşura, de la ora 19:00, la Muzeul Mitropoliei Clujului, în prezenţa Mitropolitului Andrei.

„Rapoartele informatorilor Securității despre părintele Liviu Galaction Munteanu descriu o atitudine de o verticalitate rarisimă și exemplară: Numitul arată că se socotește un martir ce suferă pentru cauza creștinismului și că nu numai dânsul, dar toți acei ce au jurat să slujească biserica lui Hristos, sunt împotriva comunismului, care caută să păgânească biserica”.

„Prezentările participanților, printre care se află Preasfințitul Părinte Episcop Benedict Bistrițeanul, Profesorul Universitar Dr. Adrian Opre – Decanul Facultății de Psihologie Cluj –, Părintele și Lectorul Universitar Dr. Răzvan Perșa, Părintele Dr. Lucian Greabu și istoricul Dr. Dragoș Ursu, vor fi moderate de Protosinghelul Dr. Grigorie Benea”.

„Pentru că gazdele au omologat deja un format al evenimentelor din Muzeul Mitropoliei, format care conține și un moment muzical, vom onora acest obicei cu mini-recitalul Corului de Copii al Memorialului Gherla, care vor cânta câteva compoziții pe versurile unor poeți din Gulagul românesc”, se precizează pe site-ul Radio Renaşterea.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropoliei Clujului, Maramureșului si Sălajului, al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș Bolyai, al Muzeului Mitropoliei Clujului și al Radio Renașterea.

Pr. Liviu Galaction Munteanu

Părintele Liviu Galaction Munteanu s-a născut în 16 mai 1898 într-o familie de învăţători din Cristian, judeţul Braşov, și s-a format ca teolog la Liceul „Andrei Şaguna” din Braşov şi la Institutul Teologic-Pedagogic din Sibiu. A devenit doctor în Teologie al Universității din Cernăuţi. În 17 februarie 1927 a fost hirotonit preot de Episcopul Nicolae Ivan, care l-a numit profesor la Academia Teologică din Cluj. Ulterior a fost și rector al instituției.

În 1958 a fost numit vicar administrativ de Episcopul Teofil Herineanu, care avea un proiect de relansare a catehizării în Eparhia Clujului. Părintele Liviu Galaction Munteanu a întocmit o programă pentru catehizarea copiilor şi adulţilor, care l-a adus în atenția Securității.

A fost anchetat, iar în 1959 condamnat la opt ani de închisoare pentru „uneltire contra ordinii sociale”. A fost închis în penitenciarele Aiud şi Gherla. A murit în 8 martie 1961, la Aiud, ca urmare a tratamentului inuman la care a fost supus de regimul comunist.

Argumentele locale pentru canonizarea „profesorului martir” au fost aprobate în cadrul unei ședințe de lucru a ierarhilor din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, în ianuarie 2021.

În ședința din 25 februarie 2021, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis începerea demersurilor de canonizare a mai multor mărturisitori și duhovnici români persecutați sau martirizați de regimul comunist.

Foto credit: Ziarul Lumina

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente