Fostul fotbalist Mihai Neșu a fost marți invitatul ultimei seri duhovnicești organizate de Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) – filiala Oradea în cadrul proiectului „Sens și devenire: Drumul către tine însuți”. La dialog, care a avut tema „Valorile tinereții și furtunile vieții”, a participat și Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.
Întâlnirea a fost găzduită de Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Oradea și a început cu slujba Pavecerniței Mari, urmată de o prelegere susținută de Mihai Neșu și moderată de parohul comunității „Izvorul Tămăduirii”, Părintele Consilier Eparhial Cristian Rus.
Mihai Neșu a vorbit deschis despre momentele-cheie ale vieții sale: ascensiunea în cariera sportivă, accidentul care i-a schimbat radical viața și, mai ales, modul în care credința în Dumnezeu l-a remodelat interior și l-a ajutat să transforme tragedia personală într-o misiune profundă în slujba aproapelui.

În prezent, fostul fotbalist, prin fundația pe care a înființat-o, a construit lângă Oradea, la Cihei, Centrul de recuperare „Sfântul Nectarie”, unde oferă terapii gratuite de recuperare pentru copii cu dizabilități, fiindcă și-a dorit să beneficieze și ei de terapiile care l-au ajutat pe el după teribilul accident care l-a trimis în scaunul rulant.
PS Sofronie: Suferința înnobilează
„Așa de frumos a vorbit Mihai despre răbdare!” a subliniat Părintele Episcop Sofronie la finalul prelegerii lui Mihai Neșu.
„De fapt, tot ce a spus e parcă rupt din Pateric. Am avut impresia că deschid o carte de literatură ascetică. Viața lui e o asceză de la un moment dat încoace.”

„Ați văzut, a vorbit foarte limpede care e țelul vieții omului: îndumnezeirea prin har, dobândirea Duhului Sfânt. Nu auzi asta de la cei de vârsta lui, de vârsta noastră, nu te aștepți la așa ceva. Pentru că, din fapt, modelele pe care societatea ni le înfățișează sunt altele. Dar durerea, suferința, întotdeauna înnobilează”, a adăugat Preasfinția Sa.
Prelegerea a fost urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri. Apoi, Maria-Iulia Băcăran, director executiv al Fundației Mihai Neșu, a prezentat serviciile oferite de noul centru de recuperare de la Cihei și i-a invitat pe tineri să viziteze centrul, pentru a face cunoștință cu beneficiarii.
„Unii dintre ei abia stau în scaun. Este greu și să stea în scaun”, a spus ea. „Nu pot vorbi, nu pot transmite ceea ce simt. Și atunci, ei sunt ca un fel de reminder pentru noi. Atunci când îi vedem, să ne dă seama că noi suntem într-o postură mult mai bună decât ei”, a spus Maria-Iulia Băcăran.
Mihai Neșu: Ne îmbogățim unii de la alții
„Sunt foarte bucuros când sunt împreună în biserică cu oamenii și împărtășim din experiențele noastre de viață, fiindcă, așa cum citim la Sfinții Părinți de viețile care le-au avut ei, așa ne îmbogățim și noi unii de la alții, din experiențele noastre și ne întărim sufletește în drumul nostru spre mântuire”, a declarat la final Mihai Neșu pentru Trinitas TV.
Seria de întâlniri duhovnicești „Sens și devenire: Drumul către tine însuți” s-a dovedit „un real succes, cu un impact deosebit în rândul tinerilor, prezenți în număr foarte mare la fiecare dintre sesiunile acestui proiect”, a declarat Părintele Consilier Eparhial Cristian Rus, gazda serii.
„Sperăm să aducă rezultate bune, duhovnicești și în ceea ce privește gestionarea stresului, a emoțiilor și a parcursului tinerilor în viitor.”
„Am învățat că viața și fericirea au un sens aparte trăite aproape de Dumnezeu. Cred că fiecare din noi am luat din lumina lui Mihai și o ducem acasă, să o împărțim mai departe”, a concluzionat Denisa Lascău, președinte ASCOR Oradea.
Vezi și:
- La 10 ani de la accident, Mihai Neșu mănâncă neasistat. Cum îl putem sprijini să ajute copiii cu aceleași probleme
- Mihai Neșu: Eu sunt recunoscător că, prin accidentul meu, pot să fiu de folos
- Mihai Neşu pentru GSP: Dumnezeu mi-a sacrificat trupul ca să-mi salveze sufletul
Foto credit: Episcopia Oradiei