Masterclass de Cânt Bizantin la Iași

În perioada 8-12 iulie 2013, Asociația Culturală „Byzantion”, în colaborare cu Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, cu Mitropolia Moldovei și a Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, organizează a șasea ediție a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin, potrivit byzantion.ro. Evenimentul se înscrie în sfera de confluențe dintre spiritualitatea românească și cea grecească de inspirație creștin ortodoxă, dintre cercetarea temeinică a culturii muzicale bizantine, pregătirea teoretică a cursanților și dobândirea, de către aceștia, a abilităților practice de interpretare a muzicii psaltice.

„Ca elemente de noutate, ediția de anul acesta a Masterclass-ului se ocupă de instruirea cursanților în două grupe axate, conceptual, pe două direcții de prioritate: cursantii interesați mai mult de partea de execuție și interpretare, prin exemplificările oferite de dirijor, vor lucra sub îndrumarea maestrului Lykourgos Angelopoulos (Atena). Cursanții care sunt interesați mai mult de diferitele abordări interpretative ale aceleiași compoziții și redarea prin hironomie (gestica dirijorală psaltică), fără recurs vizual la notație în timpul interpretării, vor lucra sub îndrumarea prof. dr. Georgios Konstantinou (Atena). În plus, anul acesta oferim un curs de inițiere în acordajul și exemplificarea scărilor muzicale, cu ajutorul tradiționalului instrument cordofon bizantin numit „kanonaki””, după cum a precizat Sorina Chiper.

Un alt element de noutate este atenția deosebită acordată participantelor care vor deprinde, sub îndrumarea entuziastă și delicată a doamnei conf. univ. dr. Maria Alexandru (Tesalonic), elemente de ansamblu psaltic feminin. În premieră în România, cursantele vor avea privilegiul să exerseze tehnici de canto clasic și canto psaltic împreună cu una din marile voci ale Iașiului și ale României, soprana Lăcrămioara Maria Hrubaru-Roată.

Oferta academică și culturală a evenimentului cuprinde și ceremonia de decernare, din partea Universității de Arte „George Enescu” din Iași, a titlului „Doctor Honorius Causa” profesorului Lykourgos Angelopoulos, Arhonte Protopsalt al Arhiepiscopiei de Constantinopol, dirijorul Corului Bizantin Grec din 1977 și figura canonică a muzicii psaltice grecești și internaționale.

Păstrând tradiția edițiilor anterioare, Masterclass-ul se va încheia cu Concertul Extraordinar de Muzică Bizantină susținut vineri, 12 iulie 2013, de la ora 20.00, în Catedrala Mitropolitană, de către toți cursanții acestei ediții, sub îndrumarea dirijorală a maestrului Lykourgos Angelopoulos, și de către corul academic „Byzantion”. Începând cu acest an, organizatorii își propun, prin concertul din finalul evenimentului, încurajarea aparițiilor solistice ale tinerelor talente, alături de intepreți emblematici din spațiul cultural ecclesiastic elen.

Comentarii Facebook


Știri recente