Mărturisitorii Ortodoxiei din temniţele comuniste, omagiaţi la Cluj Napoca

Conferinţă cluj 2017 (1)

Duminică, 14 mai 2017, la Paraclisul Bisericii „Sf. Dimtrie Izvorâtorul de Mir” din Cluj-Napoca a avut loc un eveniment închinat apărătorilor ortodoxiei în timpul comunismului. Manifestarea culturală s-a desfăşurat sub auspiciile temei: Poezia în cătușe – Versul-Rugăciune și Poetul-Apostol, informează Radio Renaşterea.

Seara a fost deschisă cu un moment poetic pe versuri de Radu Gyr, susținut de Elena Ivanca, actriță la Teatrul Național din Cluj-Napoca.

După vizionarea unui material video, cei prezenţi au ascultat mai multe mărturii ale unor oameni care au supravieţui iadului din temniţele comuniste: Aspazia Oțel Petrescu, Tudora Cristea, Demostene Andronescu, Virgil Totoescu, Ile Tudor etc.

A urmat o conferință susținută de doamna profesoară Crina Palas, doctor în literatura detenției și rezistenței anticomuniste. Aceasta a făcut o analiză profundă a poeziei lui Radu Gyr, iar la final a prezentat publicului un panou cu obiecte realizate în detenție de mărturisitorii Ilie și Mara Banciu.

Seara s-a încheiat cu un alt moment recitativ susținut de aceeași Elena Ivanca.

La final, părintele paroh Ioan Goje a luat cuvântul pentru a mulțumi invitatelor și tinerilor din parohie care s-au ocupat cu organizarea acestui eveniment. Acesta a subliniat, de asemenea, importanța pe care cinstirea martirilor din temnițele comuniste o are în viața bisericii și a țării noastre, mulțumind Sfântului Sinod pentru inițiativa de a-i omagia anul acesta pe cei care au mărturisit dreapta credință în timpul prigoanei comuniste.

 

Comentarii Facebook


Știri recente