Mărturie ortodoxă la Festivalul Internațional al Muzicii Sacre

Corala ACOR a Parohiei Ortodoxe Române din Strasbourg a susținut, în perioada 24 – 26 mai, trei concerte de muzică liturgică românească în cadrul Festivalului Internațional al Muzicii Sacre desfășurat la Strasbourg (Franța) și Kehl (Germania), informează Ziarul Lumina.

Festivalul este organizat o dată la doi ani, sub egida Ministerului Culturii din Franța și a Primăriei orașului Strasbourg. Anul acesta, evenimentul a reunit aproximativ 20 de artiști sau grupuri venite din diferite regiuni ale lumii pentru a prezenta publicului alsacian și german diversitatea expresiilor muzicale prin care se manifestă sensibilitatea religioasă a diferitelor popoare de pe glob. În mai multe săli și lăcașuri de cult din Alsacia (Franța) sau din Kehl (Germania), au concertat artiști sau corale sosite fie din ținuturi foarte îndepărtate (Japonia, India, Tibet, Iran, Israel, Maroc, Congo etc.), fie mai de aproape (Corsica). „Corala Parohiei Ortodoxe Române din Strasbourg s-a aflat printre puținele ansambluri locale invitate la acest festival, iar criteriul alegerii a fost acela al autenticității. Într-adevăr, corala ACOR s-a făcut cunoscută, de-a lungul anilor, prin ținuta aleasă a concertelor prezentate, ca o mesageră fidelă a cântării bisericești ortodoxe de expresie românească”, a declarat părintele paroh Vasile Iorgulescu de la Parohia Ortodoxă Română din Strasbourg.

În cadrul festivalului, corala ACOR a concertat în trei săli diferite, printre care și în marea moschee din Strasbourg, inaugurată recent. Soliștii grupului au fost Bianca Alecu, studentă la Conservator, și Florin Buca, doctorand în teologie la Universitatea din Strasbourg.

Corala ACOR a fost înființată în iarna anului 1989, iar primul concert a fost susținut în ziua de Crăciun a aceluiași an în Sala Broglie a Primăriei din Strasbourg. „Numele coralei – «ACOR» – preia inițialele «Association Cultuelle Orthodoxe Roumaine» din Strasbourg, denumire sub care este înregistrată parohia noastră. Corala este mixtă și reunește în jur de 45 de persoane. Ea este compusă din studenți și doctoranzi români de la Facultatea de Teologie, de la Conservatorul din Strasbourg ori de la alte facultăți, precum și din enoriași dornici să participe la efortul de a împărtăși unui public străin valorile muzicii corale – bisericești sau laice – românești. Și, ca un aspect insolit, din corală fac parte și câțiva francezi care nu cunosc deloc limba română, dar o cântă cu multă pasiune și fidelitate de mulți ani. La solicitarea Primăriei orașului Strasbourg, a Arhiepiscopiei catolice, a unor parohii catolice sau protestante și a unor organisme culturale din zonă, corala a susținut numeroase concerte de colinde, de muzică religioasă și laică românească, printre cele mai prestigioase fiind cele date în Catedrala catolică «Notre Dame» din Strasbourg, la Pavillon Joséphine, în Sala «Robert Schuman» a Parlamentului European, în amfiteatrul Universității March Bloch, în numeroase biserici din Alsacia sau din Germania. De asemenea, au fost susținute și multe concerte de binefacere. În fiecare an, corala este inclusă în programul cultural al orașului Strasbourg cu două-trei concerte, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, precum și în cadrul Sărbătorii Muzicii (Fête de la Musique), care se organizează anual în Franța pe data de 20 iunie”, a mai spus părintele paroh Vasile Iorgulescu.

Comentarii Facebook


Știri recente