Martirii I-au dat viața lor lui Hristos din dragoste desăvârșită față de el: Sărbătoarea Sf. Chiriachi la Huși

Sf. M. Mc. Chiriachi, ocrotitoarea Catedralei din Huși, a fost cinstită cu procesiune în ajunul sărbătorii și Sfânta Liturghie în ziua de hram.  Episcopul Ignatie, născut de sărbătoarea Sfintei Chiriachi, a amintit spusa Sf. Nicolae Cabasila că martiriul nu este un act de curaj, ci unul de iubire.

Cinstirea ocrotitoarei Catedralei Episcopale din Huși a început miercuri, în ajunul sărbătorii sfintei, cu slujba Vecerniei Mari și a Litiei, oficiată de Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, căruia i s-au alăturat Episcopul Ignatie, părinții consilieri de la Centrul Eparhial, părinții protopopi ai eparhiei și numeroși clerici locali.

Pe tot parcursul sărbătorii, răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi”, al Catedralei Episcopale din Huși, coordonat de diaconul Vlad Mironescu.

De asemenea, începând de miercuri, Moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi și Icoana relicvar a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ceilalți ocrotitori ai Catedralei Episcopale, au fost așezate spre cinstire într-un baldachin amenajat în aer liber. Icoana Sfinților Apostoli conține un fragment din moaștele Sfântului Apostol Petru.

Miercuri, 6 iulie 2022, în ajunul sărbătorii, la Huși a avut loc procesiunea cu moaștele Sf. Chiriachi. Foto: Doxologia.ro / Silviu Cluci

La finalul Vecerniei, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia a enumerat trei lucruri pe care le învățăm de la sfinți.

„În primul rând, în relația omului cu Dumnezeu trebuie să recunoaștem că primatul îi aparține lui Dumnezeu. El este cel care ne-a iubit întâi. Întotdeauna El trebuie să fie pe locul întâi, și mai degrabă, pe tot locul”, a spus Arhiereul-vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei. „Dumnezeu trebuie să fie iubit din toată inima. Prin această iubire îi iubim și pe părinți și pe frați și pe prieteni și pe dușmani, deopotrivă.”

„Uneori, noi avem tendința de a-L face pe Dumnezeu servitorul nostru. Mântuitorul S-a făcut servitorul nostru. Totuși noi nu trebuie să profităm de această umilință a Sa”, a mai spus ierarhul.

„Rugăciunea noastră nu este pentru ca Dumnezeu să ne audă pe noi, ci rugăciunea ar trebui să fie atât de stăruitoare și de adâncă încât noi să putem auzi glasul Lui în inima noastră”, a continuat Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia.

Miercuri, 6 iulie 2022, în ajunul sărbătorii, la Huși a avut loc procesiunea cu moaștele Sf. Chiriachi. Foto: Doxologia.ro / Silviu Cluci

Al doilea lucru pe care îl învățăm de la sfinți este să viața duhovnicească pe primul loc pentru a ne bucura cu adevărat de viață. „Viața trupească trebuie să fie un suport al vieții duhovnicești, așa cum sfeșnicul este susține lumânarea, dar importantă este lumânarea care ne dă lumină.”

„Noi punem foarte mare accent pe ce facem noi, pe osteneala noastră”, a mai spus ierarhul. Dar „fapta bună este un efect al harului lui Dumnezeu.”

Slujba a fost urmată de procesiunea cu moaștele sfintei, la care au participat numeroși credincioși. În dreptul bisericilor de pe traseu s-au făcut scurte popasuri de rugăciune.

Miercuri, 6 iulie 2022, în ajunul sărbătorii, la Huși a avut loc procesiunea cu moaștele Sf. Chiriachi, la care au participat Episcopul Hușilor, Arhiereul-vicar Teofil de Iberia, clerici, militari, credincioși. Foto: Doxologia.ro / Silviu Cluci

Mai multe fotografii de la procesiune: Click aici.

Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ignatie, care i-a avut alături în slujire pe Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, pe Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, pe părinții consilieri de la Centrul Eparhial și pe protopopii eparhiei.

Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, care a rostit cuvântul de învățătură, a subliniat: „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi are un mesaj pentru fiecare dintre noi: să fim și noi mărturisitori, în lumea in care Dumnezeu a rânduit să trăim”.

„Dumnezeu așteaptă, aici și acum, să avem dreaptă mărturisire. El așteaptă ca viața noastră să fie o lumină. Să fim lumină și mărturisitori în lumea plină de păcat și de fărădelege. Să fim lumină acolo unde ne desfășurăm activitatea”, a spus ierarhul.

Episcopul Hușilor, Arhiereul-vicar al Maramureșului și Sătmarului și Arhiereul-vicar al Spaniei și Portugaliei cinstesc icoana relicvariu a Sf. Ap. Petru și Pavel și mâna stângă a Sf. M. Mc. Chiriachi înainte de liturghia arhierească de hramul Catedralei din Huși, oficiată joi, 7 iulie 2022. Foto: Doxologia.ro / Silviu Cluci

„Răspunsul Sfântului Serafim este emblematic: Fii lumină tu, și în jurul tău se vor mântui mii.”

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie a amintit ce scria Sfântul Nicolae Cabasila, un mare isihast, care a trăit în secolul al XIV-lea, despre martiri: „Ei nu au mers din curaj să își dăruiască viața lui Hristos, ci din iubire desăvârșită față de El”

„Sfânta Mare Muceniță Chiriachi i-a dăruit, din iubire, viața lui Hristos”, a spus Episcopul Hușilor. „Mucenicii nu puneau nimic mai presus de Hristos, nici faptul că proveneau din familii nobile, nici pregătirea intelectuală, nici cariera.”

„Iubirea față de Hristos să ne dea putința să-L mărturisim. Când suntem lumină, devenim oameni mărturisitori. Așa cum lumina se aprinde dintr-o altă lumină, fără să se diminueze, așa și noi, când vorbim despre Hristos, devenim lumină”, a adăugat Preasfințitul Părinte Ignatie.

Episcopul Hușilor la hramul Catedralei din Huși joi, 7 iulie 2022. Foto: Doxologia.ro / Silviu Cluci

„Îmi doresc ca, an de an, evlavia față de Sfânta Mare Muceniță Chiriachi să crească, să fie aidoma cinstirii de care se bucură Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași sau Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, a mai spus ierarhul.

Mai multe fotografii de la hram: Click aici.

Pentru că Episcopul Hușilor este născut în data de 7 iulie, ierarhii, clericii și credincioșii, l-au felicitat, iar colaboratorii de la Centrul Eparhial, părinții protopopi și stareții mănăstirilor din eparhie i-au oferit flori, în semn de recunoștință pentru disponibilitatea pe care o arată în relațiile cu toți oamenii.


Episcopul Iacov Stamati al Hușilor (1782-1792) a adus, în anul 1787, mâna stângă a Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi de la Mănăstirea Marea Lavră din Muntele Athos. Orașul Huși este singurul loc din țară unde se găsesc moaște ale sfintei.

Foto credit: Doxologia.ro / Silviu Cluci

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente