„Mare Domn și bun creștin al neamului românesc”

La finele anului 1932, Comisiunea Monumentelor Istorice a luat hotărârea efectuării unor săpături arheologice sub lespedea de marmură a mormântului ctitoricesc din Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou, pentru a identifica osemintele din această criptă. Săpăturile au fost efectuate sub coordonarea secretarului Comisiunii Monumentelor Istorice, Virgiliu N. Drăghiceanu, iar pe parcursul lucrărilor efectuate, șantierul arheologic a fost vizitat de patriarhul Miron Cristea, istoricul Nicolae Iorga și specialiștii antropologi Francisc Rainer și Nicolae Minovici, fiind invitați și unii membri ai familiei Brâncovenilor.

Un moment emoționant a fost atunci când istoricul Ni­colae Iorga, cu capul descoperit și reverențios ple­cat spre mormântul domni­to­­rului martir, a rostit de față cu întreaga asistență: „Mă în­chin în fața ta, Mare Domn și bun creștin al neamului românesc!” Concluziile medicilor le­giști, formulate în urma e­fec­tu­ă­rii unei expertize osteologice, au fost trecute într-un raport me­dico-legal, care a fost însușit de către Sfântul Sinod al Bi­se­ri­cii Ortodoxe Române la data de 15 decembrie 1932.

Mai multe detalii în „Ziarul Lumina”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…