Mare bucurie duhovnicească pentru enoriașii din Spineni – Andrieșeni

Drumul aproape impracticabil Iași – Andrieșeni, ce face ca această comună a Protopopiatului Iași 1 să fie de multe ori evitată și oarecum izolată, nu l-a putut împiedica pe Înalt Preasfințitul Părinte Teofan să poposească aici în seara zilei de luni, 22 aprilie 2013, pentru a săvârși, împreună cu un numeros sobor de preoți, slujba Vecerniei unită cu Litia în micuța Biserică „Sf. M. Mc. Gheorghe” din satul Spineni. Prin solemnitatea momentului, lăcașul de închinare de aici s-a transformat, preț de câteva ceasuri, într-o impunătoare catedrală.

Cu mic, cu mare, enoriașii parohiei Spineni din comuna ieșeană Andrieșeni au așteptat luni seară cu evlavie și emoție ca Întâistătătorul Bisericii din Moldova să săvârșească o slujbă arhierească în umilul lor lăcaș de cult. De la bătrâni în cârje sau în scaune cu rotile până la prunci și la copii de-o șchioapă, locuitorii din Spineni au venit să-l primească așa cum se cuvine pe Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia în Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe”, aflată la ceas de sărbătoare. Credincioșii prezenți, deși nu au putut intra toți în micul lăcaș de cult, au ascultat slujba în curtea bisericii, așteptând, ca la final, să ia binecuvântare de la IPS Teofan. Venirea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, prezența celor 13 preoți și diaconi, faptul că strana a fost formată din cântăreți ai Catedralei mitropolitane din Iași, toate acestea au făcut ca slujba arhierească de seară să rămână pentru mult timp de-acum încolo în mintea și inima credincioșilor din Spineni, care, deși fac parte dintr-o „comunitate micuță și săracă, sunt plini de suflet și de inimă duhovnicească”, după cum a subliniat pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protoieriei Iași 1, în cuvântul rostit la finalul slujbei. Părintele protopop a menționat că râvna celor din satul Spineni se vede și din faptul că, deși au posibilități materiale reduse și sunt afectați de fenomenul sectar, au reușit să înalțe în curte o nouă biserică, ajungându-se momentan cu lucrările la partea interioară.

După cuvântul părintelui protopop, a urmat cuvântul părintelui paroh Lucian Porfir, slujitor de 13 ani în satul Spineni, care, vizibil emoționat, a vorbit despre greutatea celor 4 ani de când a început construcția noii biserici, mărturisind la final că slujba arhierească săvârșită în parohia pe care o păstorește reprezintă o surpriză și o binecuvântare: „N-am crezut și n-am gândit vreodată că în bisericuța aceasta săracă și umilă, amenajată temporar, va sluji vreodată Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Cred că aceasta este răsplata Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, pentru ultimii ani nu tocmai ușori”.

Cu gândul la icoana Sfântului Gheorghe din noua biserică

Ultimul care a ținut cuvânt la finalul slujbei a fost IPS Mitropolit Teofan, care le-a explicat credincioșilor prezenți ce trebuie să înțeleagă din viața Sfântului Mare Mucenic Gheorghe: „Cred că nu există un alt sfânt în memoria Moldovei, mai prezent în istorie și nădăjduiesc că și în actualitate, ca Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. De la steagurile de luptă până la hramurile mănăstirilor și, iată, până la biserici din parohii obișnuite, prezența Sfântului Gheorghe s-a făcut simțită de-a lungul anilor și mă bucur că și astăzi, în biserici mai noi și mai vechi, Sfântul Gheorghe este așezat ca ocrotitor. Bucuria mea este cu atât mai mare cu cât și aici la dumneavoastră aveți hramul Sfântului supranumit «Purtătorul de biruință», fiindcă el, cu rugăciunile sale, vă va ajuta să finalizați noua biserică și să-i așezați icoana pe fațada lăcașului de cult și pe catapeteasmă, pentru ca, pe de o parte, văzând sulița lui îndreptată împotriva păcatului, iar pe de altă parte, aflând despre determinarea lui de a rămâne fidel credinței în Hristos, să încercați să-i urmați exemplul”.

După slujbă, credincioșii prezenți au luat binecuvântare de la Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, apoi s-au îndreptat fiecare spre casele lor, cu gândul, pe de o parte, la biruința Sfântului Gheorghe împotriva păcatului și a măririlor lumești, iar pe de altă parte, cu gândul la biruința pe care o vor simți atunci când vor așeza icoana Sfântului la sfințirea noului lăcaș de cult.

Comentarii Facebook


Știri recente

Sfințire de troiță la Baza Aeriana 90 | FOTO

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, a oficiat marți, 28 mai 2024, slujba de sfințire a troiței ridicate în fața comandamentului Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.   Foto credit: Basilica.ro…