Mântuitorul a mâncat pâinea amară a pribegiei la fel ca milioanele de români de peste hotare, spune IPS Andrei

În scrisoarea pastorală de Crăciun, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului face o incursiune asupra copilăriei Mântuitorului Iisus conform Evangheliilor canonice, dar și scrierilor apocrife.

Vorbind despre fuga în Egipt a Sfintei Familii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei explică pericopa evanghelică folosindu-se de contextul actual al emigrării românilor.

„Domnul Iisus Hristos, întreaga Sfântă Familie, au emigrat! Au mâncat pâinea amară a pribegiei ca și milioanele de români care din motive obiective sau mai puțin obiective, își părăsesc țara și ajung pe toate meridianele globului. Nădăjduind în rosturi mai bune nu cred că nu-i macină dorul de casă. Pentru că, după spusa poetului, ‹La noi sânt codri verzi de brad/, Și câmpuri de mătasă;/ La noi atâția fluturi sânt/ Și-atâta jale-n casă./ Privighetori din alte țări/ Vin doina să ne asculte;/ La noi sânt cântece și flori/ Și lacrimi multe, multe›”.

„Gândindu-ne la emigranții noștri, nu uităm că anul ce se încheie a fost ‹Anul omagial al pastorației românilor din afara României›. Pruncul Mântuitor dintru început a luat jugul amar al emigrantului”.

Mai mult, Mitropolitul Clujului, folosind câteva scrieri apocrife vorbește despre timpul petrecut de Sfânta Familie în Egipt.

„Sfânta Scriptură nu ne spune ce a făcut Sfânta Familie în Egipt. Tradiția însă este mai generoasă în Evangheliile apocrife. Referindu-se la drumul înspre Egipt, Pseudo-Matei, în Evanghelia sa, ne spune că fiind pe cale Domnul Iisus Hristos, cu Maica Domnului și cu Iosif, ‹I se închinau leii și leoparzii și mergeau alături de ei prin deșert. Oriunde se duceau Maria și Iosif, ei o luau înainte și le arătau drumul, apoi își aplecau capetele închinându-se lui Iisus›”.

„Evangheliile apocrife își continuă relatarea spunându-ne că ‹după trei ani au plecat din Egipt spre casă. Dar când au ajuns la hotarele Iudeii, Iosif s-a temut să intre. Fiindcă, deși Irod murise, pe tron se afla acum fiul aceluia, Arhelau. În cele din urmă o luă totuși prin Iudeea. Atunci îi apăru un înger al Domnului și-i zise: O, Iosif, mergi în cetatea Nazaret și rămâi acolo›. Mântuitorul Iisus Hristos se repatriase, nu mai era emigrant!”.

„Gândul ne merge, plecând de la aceste relatări ale Sfintei Scripturi, la milioanele de români care au emigrat în ultima perioadă în toată lumea. Ne gândim cu drag la ei și așteptăm momentul în care cauzele ce i-au determinat să plece să se rezolve. Și, sperăm noi, ca mulți dintre ei să vină acasă. Și îndreptarea cauzelor depinde de noi toți și de guvernanții noștri”.

La final, ierarhul a transmis un mesaj de speranță și nădejde tuturor clericilor și credincioșilor din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

„Și ca să încheiem într-un ton optimist, dorind ca la toate mesele să fie inimi vesele, vă urăm de Crăciun, de Anul Nou și de Bobotează, Sărbători pline de bucurii și ani mulți!”.

Vezi mai multe detalii pe site-ul oficial al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Foto credit: Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente