Manifestări spiritual-culturale „2000 de ani de creștinism”: Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, „Lumina lumii”

Sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea a găzduit astăzi, 22 martie 2013, de la ora 17.00, sub genericul Fête de la Francophonie, întâlnirea „2000 de ani de creștinism”, după cum informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Organizat de către Arhiepiscopia Râmnicului și Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, în colaborare cu Primăria Râmnicu Vâlcea, evenimentul spiritual-cultural se desfășoară în cadrul manifestărilor culturale dedicate Anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena în contextul împlinirii a 1700 de ani de la decretarea Edictului de la Milan (313).

În deschidere, Prof. Augustina Sanda Constantinescu, Directorul Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul”, a vorbit despre tema întâlnirii și despre filmul documentar ce a fost vizionat în plen. Documentarul a prezentat historiograma „2000 de ani de creștinism”, o lucrare de excepție realizată de Hernan Pereda, preot de origine argentiniană și membru al Congregației „Cooperadores Parroquiales de Cristo Rey” (C.P.C.R.) din Spania. Realizată într-o cromatică unitară, historiograma cuprinde 8 pagini în format pliabil, de 78×29 cm, ce evocă date și momente importante din istoria creștinilor, din istoria umanității, petrecute începând cu anul 20 d. Hr. până în anul 2008.

După vizionarea filmului, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului a susținut Prelegerea cu titlul „2000 de ani de creștinism”: Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, „Lumina lumii”.

La eveniment au fost prezenți oficialități locale, preoți, profesori, istorici, oameni de cultură, studenți, elevi și numeroși râmniceni.

Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea deține în colecțiile sale și pune la dispoziția tuturor utilizatorilor interesați impresionanta historiogramă „2000 de ani de creștinism”, în format electronic.

Cele 8 pagini în format pliabil ce conțin istoriograma se află expuse în această perioadă pentru vizitatori în holul principal al bibliotecii județene.

Autorul lucrării Hernán Pereda este un preot de origine argentiniană, membru al Congregației Colaboratorilor Parohiali ai lui Hristos (CPCR) – organizație inițial iezuită, fondată în Barcelona, de către părintele Francisco de Paul Vallet și care își are sediul în dioceza Valence din Franța. Lucrarea a fost începută cu mulți ani în urmă, în anul 1961, pe vremea când autorul era un tânăr student, în vârstă de 21 de ani, după cum mărturisește el însuși într-un documentar intitulat „A cunoaște istoria”. Materialul prezintă expoziția „2000 de ani de creștinism”, organizată la Madrid, în anul 2011, cu ocazia manifestărilor dedicate Zilei Mondiale a Tineretului.

Referitor la lucrarea sa autorul a subliniat: „Dumnezeu vrea ca această viziune să ne încurajeze pe toți să devenim protagoniști autentici ai zilei de astăzi, acceptând prezentul, căruia îi acordăm aici un loc special, pentru că este al nostru, fără să uităm că Sfântul Ioan al Crucii a spus „în amurgul vieții noastre vom fi judecați după iubire””.

Comentarii Facebook


Știri recente