Manifestări religioase dedicate Sf. Ioan Valahul în Episcopia Giurgiului

Astăzi, 12 mai, Biserica Ortodoxă se află în Duminică a II-a după Paști, a Sf. Ap. Toma. Tot astăzi se face pomenirea Sfântului Ioan Valahul. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, în zilele de 11 și 12 mai s-au desfășurat ample manifestări religioase organizate în cinstea Sf. Ioan Valahul, ocrotitorul Seminarului Teologic „Teoctist Patriarhul” din Giurgiu și a Centrului pentru copii și tineret al Episcopiei Giurgiului, informează episcopiagiurgiului.ro

Manifestările religioase au debutat în seara zilei de 11 mai, cu săvârșirea Vecerniei Mari unită cu Litia de către un sobor de preoți la Centrul pentru copii și tineret din incinta centrului eparhial, apoi a avut loc etapa pe eparhie a concursului „Bucuria de a fi creștin”. În dimineața zilei de 12 mai, la Biserica Buna Vestire din Giurgiu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către PC. Pr. Stuparu Emanuel, vicar administrativ al Episcopiei Giurgiului, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. La Sf. Liturghie, alături de credincioși, au participat profesorii și elevii Seminarului Teologic „Teoctist Patriarhul” din Giurgiu. În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Pr. Stuparu Emanuel a explicat sensurile duhovnicești ale pericopei evanghelice din această duminică și a istorisit câteva aspecte din viața pilduitoare a Sf. Ioan Valahul, îndemnându-i pe tinerii elevi seminariști sa-i urmeze acestuia în mărturisirea lui Hristos.

La finalul Sfintei Liturghii, s-a desfășurat a VIII-a ediție a Concursului Național „Ritmuri de toacă”, organizat de Seminarul Teologic „Teoctist Patriarhul” din Giurgiu. La acest concurst au participat elevii seminariști: Pătrașcu Andrei, Ivăneț Răzvan, Cocoș Ionuț, Marin Marian Aurel, Vlaicu George Viorel, Popoaia Andrei, Dinică Cornel, Dumitrache Bogdan, Bratu Florin, Lăudat George de la Seminariile Teologice din Slobozia, Constanța, București, Brașov și Giurgiu. Toți participanții au fost declarați câștigători și au primit diplome și premii.

De asemenea, în cadrul acelorași manifestări dedicate praznicului Sf. Ioan Valahul, Școala de muzică „Victor Karpis” din Giurgiu a susținut un program artistic. În cadrul acestui program, elevii Școlii de muzică: Pitulice Maria și Mucioniu Alexandra, ambele din clasa a II-a, au interpretat, la pian, piesa pentru patru mâini „Barcarola” de Donizatti; Terente Carla, clasa a II-a, a interpretat piesa „Tonalități Noraice” de C. Gurlitt; Micu Ana Maria, clasa a V-a, a interpretat piesa „Siciliana”, de R. Schumann; Moga Claudiu, clasa a VII-a, a interpreatat piesa „Fantezie” de Ph. Em. Bach, iar Oiță Beatrice, cls a VII-a, piesa La Folia, de A. Scarlatti.

Comentarii Facebook


Știri recente