Manifestări culturale la Arhiepiscopia Râmnicului

În perioada 13-16 mai 2013 în județul Vâlcea are loc cea de-a III-a ediție a Salonului Național de Literatură și Artă „Rotonda plopilor aprinși”, manifestare culturală organizată de o serie de instituții culturale vâlcene sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului. Manifestarea se va desfășura în municipiile Râmnicu Vâlcea și Drăgășani, precum și în localitatea Prundeni.

La eveniment participă preoți, scriitori, editori, conducători de reviste literare și de cultură, artiști plastici din Basarabia (Chișinău), Bucovina de Nord (Cernăuți – Ucraina), Germania (Stuttgart), Canada (Montreal), Franța (Paris), Serbia (Uzdin – Voivodina), Ungaria (Gyula) și România (București, Cluj-Napoca, Iași, Bacău, Pașcani, Urziceni – Ialomița, Pitești, Craiova, Sibiu și Reșița).

În cadrul manifestărilor, astăzi, 14 mai, începând cu orele 11.00, la Arhiepiscopia Râmnicului în Sala de conferințe a Complexului cultural-spiritual „Sfântul Antim Ivireanul” din incinta Centrului Eparhial a avut loc vernisajul expoziției „Icoana – fereastră spre Dumnezeu”. Organizatorii evenimentului prezentat de prof. univ. dr. Nicolae Sava au fost Pr. Constantin Cârstea, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului și sculptorul Doru Drăgușin, potrivit arhiram.ro.

În continuarea manifestării, în jurul orei 11.30 în Sala de conferințe a avut loc simpozionul pe tema: „Bartolomeu Valeriu Anania – clericul de vocație și scriitorul de excepție”. La eveniment a luat parte și Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, care a ținut un cuvânt dedicat momentului festiv.

În cadrul simpozionului dedicat vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania au fost susținute de către invitați mai multe alocuțiuni, moderatorul întâlnirii fiind prof. univ. dr. Pompiliu Manea din Cluj-Napoca.

La final Corala „Canticum” a Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, dirijată de prof. Gelu Stratulat, a susținut un recital de cântări pascale, dintre care amintim: „Anastaseos Imera” (Ziua Învierii) – Autor anonim, sec.14., „Pripeală” de Filotei Monahul, sec.15, „Cămara Ta Mântuitorule” de Nicolae Lungu, aranjament pt. cor bărbătesc de Prof. Gelu Stratulat, „Corul sclavilor evrei” – Nabuco – de Giuseppe Verdi și „Hristos a înviat!”

Comentarii Facebook


Știri recente